Evaluarea sistemului bancar din Grecia, procedură agreată de guvernul de la Atena în cadrul celui de-al treilea program de asistență financiară semnat luna trecută cu creditorii internaționali, este în plină desfășurare și va fi finalizată până la finele lunii octombrie, a anunțat sâmbătă Klaus Regling, directorul Mecanismului European de Stabilitate.
Până la finalizarea procedurii, băncile elene vor putea accesa "relativ rapid" o parte din fondurile în valoare totală de 25 miliarde de euro destinate recapitalizării, a spus Regling într-o conferință de presă la finalul reuniunii miniștrilor de finanțe din zona euro de la Luxembourg, relatează Bloomberg.
"Este un exercițiu complex", a spus Regling despre procesul de evaluare al băncilor elene, care include o analiză a bilanțurilor primelor patru instituții bancare în funcție de active și teste de stres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cadrul procesului, Banca Centrală Europeană (BCE) va stabili suma necesară pentru recapitalizarea băncilor. Acordul încheiat de Grecia cu BCE, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Mecanismul European de Stabilitate include o sumă de până la 25 miliarde de euro pentru sprijinirea sistemului bancar, ce ar putea fi acoperită parțial de investitorii privați care dețin obligațiuni ale băncilor, a menționat Regling.
Creditorii internaționali au eliberat deja 10 miliarde de euro din fondurile pentru recapitalizarea băncilor din Grecia, însă instituțiile bancare nu pot accesa banii fără aprobarea Mecanismului European de Stabilitate (MES), emisă la recomandarea BCE. În unele cazuri, MES trebuie să obțină și acordul parlamentarilor din statele membre pentru a putea elibera fondurile.
După îndeplinirea acestor formalități, fondurile "ar putea fi eliberate rapid", potrivit lui Regling.
Cea de a doua tranșă din fondul pentru recapitalizare, în valoare de 15 miliarde de euro, va fi eliberată după îndeplinirea anumitor criterii impuse băncilor elene.
Potrivit șefului MES, Grecia ar putea primi banii în prima jumătate a lunii noiembrie.
Este esențial ca Grecia să poată accesa aceste fonduri în noiembrie, a subliat Benoit Coeure, membru în conducerea BCE, care a adăugat că este la latitudinea statului elen să elimine măsurile de control al capitalului introduse la finele lunii iunie.
În august, Grecia și creditorii internaționali au ajuns la un acord privind lansarea unui nou program de asistență financiară în valoare de 86 miliarde de euro pentru următorii trei ani, în schimbul căruia guvernul de la Atena s-a angajat să implementeze o serie de reforme economice și fiscale.