BCE: Șomajul din zona euro este mai mare decât arată datele oficiale, plafonând salariile

BCE: Șomajul din zona euro este mai mare decât arată datele oficiale, plafonând salariile
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2017

Șomajul din zona euro este mai mare decât sugerează datele oficiale, continuând să plafoneze salariile, arată un studiu publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), provocând noi îndoieli dacă instituția va începe să retragă în curând măsurile de sstimulare, transmite Reuters.

Creșterea salariilor a fost neașteptat să slabă în zona euro, unde economia înregistrează cea mai bună evoluție din ultimul deceniu, iar BCE a argumentat că este necesară o dinamică mai bună pentru ca revenirea inflației să fie sustenabilă, acesta fiind o condiție esențială pentru reducerea stimulentelor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Explicând deconectarea dintre scăderea rapidă a șomajului și avansul lent al salariilor, BCE a arătat că datele referitoare la șomaj exclud oamenii care nu îndeplinesc criteriile statistice și persoanele care lucrează part-time, dar sunt în căutarea unor locuri de muncă cu program mai lung.

Ajustat la aceste categorii, șomajul ajunge la circa 15%, cu mult peste rata oficială de 9,5%, numai în Germania existând semne ale unui deficit al forței de muncă.

”În Franța și Italia, indicatorii referitori la piața muncii au continuat să crească pe parcursul redresării, în timp ce în Spania și alte economii din zona euro au început să scadă recent, dar se mențin peste estimările anterioare crizei”, potrivit raportului BCE.

UniCredit: Toate economiile din regiune își vor accelera creșterea, cu excepția României, care va fi afectată de măsurile recente ale Guvernului CITEȘTE ȘI UniCredit: Toate economiile din regiune își vor accelera creșterea, cu excepția României, care va fi afectată de măsurile recente ale Guvernului

Reformele de pe piața muncii, susținute în parte de BCE,  au contribuit la creșterea locurilor de muncă part-time, dând angajatorilor mai multă flexibilitate. Drept rezultat, companiile angajează mai mulți lucrători part-time sau temporari.

Numărul acestor lucrători a crescut cu aproape 4 milioane după criza financiară, chiar dacă numărul total al angajaților nu s-a mărit, ceea ce frânează creșterea salariilor.

Criticii BCE argumentează că creșterea economică și inflația susțin reducerea măsurilor de stimulare, dar banca a explicat în mod repetat că salariile sunt un motiv de îngrijorare.

BCE estimează că aproximativ 3,5% din populația activă nu lucrează, din punct de vedere statistic, chiar dacă ar putea să revină rapid pe piața muncii. Alți 3% lucrează mai puține ore decât și-ar dori.

O altă problemă remarcată de BCE este că majoritatea locurilor de muncă sunt în domeniul serviciilor, unde creșterea productivității este în mod inerent mai scăzută și limitează salariile.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
somaj