Industria s-a confruntat în noiembrie cu o combinație de factori care prefigurează o evoluție incertă. Creșterea a rămas pe loc, persistă îngrijorările legate de costurile de producție, iar prețurile produselor par să scadă, în loc să se alinieze la costuri. Pe de altă parte însă, exportatorii raportează o creștere a comenzilor pentru export.
Volumul producției se menține la 62 de puncte, față de 61 în octombrie și 64 în septembriee, arată un sondaj realizat de IRSOP și SNSPA .
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Stocurile sunt tot în faza de contracție, deși procesul de de-stocare pare să se fi oprit, iar indexul stocurilor a crescut ușor de la 41 la 45 de puncte. Avansul ar putea proveni de la o combinație de produse nevândute și achiziții prudențiale de materii prime pentru perioada de iarnă.
Comenzile pentru export au crescut, ceea ce înseamnă că firmele exportatoare ar putea să aibă deja contracte pentru primele luni din 2018. Importurile de materii prime au stagnat, probabil pe seama plafonării comenzilor noi.
Numărul de angajați nu crește, dar nici nu scade. Criza forței de muncă invocată frecvent are, probabil, în industrie un caracter mai degrabă punctual decât sistemic.
Firmele se confruntă cu condiții dintre cele mai dure din ultimii ani, în special datorită costurilor mari cu energia, iar ieftinirea unor produse finite asociată cu costurile mari de producție poate crea situații dramatice pentru firmele implicate.