Creșterea economică și crearea de locuri de muncă sunt prioritățile pentru bugetul Uniunii Europene, conform prezentării negociatorului-șef al Parlamentului European. Noutatea o constituie alocările mai mari de sume pentru problema refugiaților.
Obiectivele politice în materie bugetară ale Parlamentului pentru anul viitor și principalele priorități trebuie să rămână, și în 2018, creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățenilor europeni. Este sinteza prezentării de astăzi a deputatului european Siegfried Mureșan, din partea Partidului Popular European (PPE), raportor din partea Parlamentului European pentru bugetul UE din 2018, în fața Comisiei pentru bugete a legislativului comunitar.
„Creșterea economică și crearea de locuri de muncă sunt principalele mele priorități pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul următor”, a declarat Mureșan, conform unui comunicat de presă al cabinetului său remis astăzi redacției. Accentul ar urma să fie pus pe investiții în infrastructură, cercetare, inovare și IMM-uri, principalele domenii care generează locuri de muncă pentru oameni.
CITEȘTE ȘI Piața muncii din SUA a accelerat luna trecută, ceea ce susține planul Fed de majorare a dobânzilorExistă preocupare pentru creșterea competitivității economiei europene, o țintă de finanțare în această direcție fiind pentru programe precum Mecanismul de Conectare a Europei, Orizont 2020. „Voi apăra politica de coeziune, căci aceasta este una dintre principalele politici de investiții ale Uniunii; de pe urma acestor investiții, nu beneficiază doar statele care primesc cele mai multe fonduri de coeziune, precum România, ci întreaga Uniune”, spune Mureșan, care a fost desemnat de Comisia pentru bugete a Parlamentului European drept raportor al Parlamentului pentru proiectul de buget al Uniunii Europene din 2018 la finele lunii noiembrie a anului trecut. Sectorul agricol reprezintă o altă prioritate a bugetară pentru asigurarea securității alimentare.
Bani pentru refugiați, dar la ei acasă
Securitatea cetățenilor UE ar urma să se regăsească în sumele direcționate în 2018, un punct important fiind atacarea problemei refugiaților. „Uniunea Europeană va trebui să continue alocările financiare pentru soluționarea crizei refugiaților și pentru creșterea siguranței cetățenilor europeni. Experiența ne arată că este mult mai ieftin și mai eficient să investim în țările de origine ale migranților și în țările de tranzit”, spune Mureșan.
În urmă aproximativ 10 luni, într-o conferință de presă la sediul Partidului Popular European de la Bruxelles, deputatul european se pronunțase în același sens. În același timp, el spunea că României nu îi poate fi condiționat accesul la banii europeni de disponibilitatea de a lua refugiați pe teritoriul ei. Legislația în vigoare prevede clar că alocările bugetare către statele membre nu pot fi reduse în același exercițiu bugetar. Astfel, în perioada 2014-2020 România nu riscă nicio limitare de fonduri dacă refuză un număr sporit de refugiați, oricare ar fi declarațiile liderilor europeni. Ideea potrivit căreia dacă nu acceptăm încă și mai multe relocări la nivel european ni se vor amputa din alocările bugetare este nesusținută legal. "E o poveste. Nu mă neliniștește niciun pic", afirma Mureșan.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful Prognozei, după ce a ridicat surprinzător estimarea de creștere PIB: Pot fi diferențe de 0,2-0,3%, suntem încrezători în calculele noastreDeputatul european spune și în comunicatul de astăzi că cel mai bine ar fi ca banii să nu fie direcționați către azilurile de primire a refugiațior, ci către pacificarea țărilor lor de origine și relansarea economiilor locale. „Dacă îmbunătățim situația în tarile din vecinătatea Uniunii, acei oameni nu vor mai fi nevoiți să plece spre Europa", a declarat raportorul european.
Anul trecut, el prezenta filosofia existentă la nivelul UE față de alocarea banilor destinați zonelor de conflict. Astfel, sumele ar urma să fie direcționate către organizații neguvernamentale și nu guvernelor statele ajutate, față de care nu există încredere, fiind nedemocratice, ilegitime.