Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, nu mai importă gaze de la gigantul rus de stat Gazprom, denunțând contractul semnat în 2010 cu firma intermediară WIEE AG, controlată indirect chiar de către Gazprom, din cauza imposibilității de a-și onora obligațiile contractuale și a presiunii exercitate de WIEE din această perspectivă, relevă un document al ELCEN.
Ca motive de reziliere este indicată imposibilitatea ELCEN, aflată în insolvență, "de a-și îndeplini condițiile contractuale de achiziție gaze naturale, date fiind condițiile actuale de achiziție gaze naturale de la alți furnizori", precum și "presiunea exercitată de furnizor pe societate din perspectiva imposibilității societății de a-și onora obligațiile contractuale".
"Astfel, analiza de oportunitate asupra achiziției de gaze naturale de către societate în perioada imediat următoare conduce la concluzia că societății nu ii este benefică menținerea acestor obligații contractuale. Administratorul judiciar a notificat la data de 5.01.2017 co-contractantul WIEE AG cu privire la denunțarea contractului, decizie luată împreună cu managementul societății și cu administratorul special", se afirmă în documentul ELCEN.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tot luna trecută, administratorul special al ELCEN, Dan Agrișan, și-a dat demisia din funcție, fiind înlocuit de Ministerul Energiei cu Manuela Petronela Olteanu, fost șef de direcție în cadrul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) și director de cabinet în Ministerul Economiei în mandatul fostului Guvern Ponta.
Cele mai multe din contractele pe termen lung prin care România importă indirect gaze de la Gazprom sunt de tip take or pay. Asta înseamnă că se convine în avans asupra cantității și a prețului de vânzare, iar în cazul în care cumpărătorul nu achiziționează întreaga cantitate prevăzută în contract, de exemplu pentru că are oportunitatea de a beneficia de prețuri mai mici de la alți furnizori, este obligat să plătească penalități.
Contractul cu WIEE, prin care ELCEN importa gaze de la Gazprom, a fost semnat în decembrie 2010.
Aceste importuri au fost în mai multe rânduri un subiect de controversă. În martie 2014, ministrul delegat pentru Energie de atunci, Răzvan Nicolescu, a demis conducerea producătorului de energie termică, printre motive numărându-se prețul mare plătit de ELCEN pe gazele rusești. În noiembrie 2015, ELCEN estima că nu va achiziționa în iarna care urma gaze de la Gazprom, prin WIEE AG, și preciza că în iarna anterioară își cumpărase de la ruși doar 3% din necesarul de gaze. Declarațiile au fost făcute în replică la unele relatări din presă, care susțineau că ELCEN s-ar fi aprovizionat în proporție de 90% cu gaze din import.
CITEȘTE ȘI Dragnea vrea să strângă semnături în sprijinul PSD și nu renunță la ordonanțele privind grațierea și Codul Penal
Potrivit ultimelor date compilate de Banca Mondială și prezentate de ycharts.com, prețul mediu al gazelor importate în UE din state terțe a crescut cu peste 30% în ultimele 3 luni ale anului trecut, după ce, în primele 9 luni din 2016, scăzuse cu 45%. Transgaz a estimat în decembrie că importurile de la Gazprom ar urma să asigure aproape 25% din consumul de gaze al României în ianuarie 2017.
Securitatea și predictibilitatea aprovizionării cu gaze a ELCEN s-a îmbunătățit substanțial în ultimele luni, după ce a fost înlăturat riscul întreruperii livrărilor din partea principalului furnizor, Romgaz, controlat tot de Ministerul Energiei. Asta după ce, în octombrie anul trecut, Primăria Capitalei, RADET, ELCEN și Romgaz au semnat o convenție care prevede că PMB va plăti direct în conturile Romgaz suma totală de 417,005 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității de gaze estimată ca necesară ELCEN pentru a livra agent termic către RADET iarna aceasta, în perioada octombrie 2016 – martie 2017 inclusiv.
Aceste plăți, prin care Primăria transferă direct către Romgaz subvenția pe care o datorează RADET pentru prețul redus față de cel de cost practicat pentru căldura și apa caldă livrate bucureștenilor racordați la sistemul centralizat de încălzire, acoperă consumul de gaze al ELCEN pentru producția de energie termică.
ELCEN are însă nevoie de gaze și pentru producția de energie electrică pe care o vinde engros pe bursa OPCOM și care constituie, de asemenea, o sursă importantă de venituri a companiei, care beneficiază și de bonus de cogenerare suportat de consumatorii finali de curent electric pe facturi. Pentru aceste gaze, Romgaz a solicitat inițial plata în avans, cerință imposibil de îndeplinit pentru ELCEN. În cele din urmă, problema a fost rezolvată prin ipotecarea de către ELCEN în favoarea Romgaz a clădirilor și terenurilor aferente centralei CET Grozăvești, la valoarea de aproape 175 milioane lei, drept garanție pentru plata gazelor pentru plata livrărilor de gaze pentru producția de energie electrică efectuate până la finalul lunii aprilie.
CITEȘTE ȘI Telekom: Traficul mobil din Piața Victoriei a crescut miercuri seară de 15 ori față de traficul dintr-o zi obișnuităMăsura ipotecării a fost contestată în instanță de ANAF și de distribuitorul de gaze Distrigaz Sud Rețele, doi dintre principalii creditori ai ELCEN.
ELCEN are noroc și de o iarnă mai blândă decât se anticipa, nevoia de gaze scăzând în consecință. ELCEN a semnat recent cu Romgaz un act adițional la contractul dintre cele două companii, potrivit căruia cantitatea achiziționată în luna februarie de producătorul de energie va fi mai mică decât se estimase anterior, ceea ce înseamnă că ELCEN va plăti cu peste 45 milioane lei mai puțin. "Facem estimări în funcție de vreme. Se pare că se încălzește și vine primăvara mai repede", a explicat, pentru Agerpres, directorul general al companiei, Marcel Nicolaescu.
La data intrării în insolvență, ELCEN avea datorii totale de circa 1,8 miliarde lei.
ELCEN a intrat în insolvență pe 6 octombrie, a doua zi după RADET, și datorează Romgaz peste 300 milioane lei, reprezentând gaze livrate și neplătite. Datoria are drept motiv principal neplata de către RADET a agentului termic livrat de ELCEN, care la rândul ei are drept cauză neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN, cu tot cu penalități, se ridică la circa 3,6 miliarde lei.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din totalul producției la nivelul țării și 90% din cea din București.