Invazia militară a Rusiei va provoca o contracție de 45% a economiei Ucrainei în 2022, iar economiile emergente din regiunea Europa și Asia Centrală vor fi și ele lovite puternic, potrivit unei actualizări a previziunilor economice ale Băncii Mondiale pentru regiune.
Războiul rus împotriva Ucrainei și sancțiunile occidentale împotriva Rusiei lovesc economiile de pe tot globul, iar piețele emergente și țările în curs de dezvoltare din regiunea Europei și Asia Centrală vor suporta cel mai mare impact, arată news.ro.
Banca Mondială estimează acum că economia regiunii va scădea cu 4,1% în acest an, în comparație cu previziunile de dinainte de război de creștere de 3%, deoarece șocurile economice generate de război agravează impactul actual al pandemiei de Covid-19.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceasta ar fi a doua contracție în tot atâtea ani și de două ori mai mare decât contracția indusă de pandemie din 2020.
Instituția financiară estimează că economia Ucrainei va scădea cu 45,1% în acest an și precizează că amploarea contracției va depinde de durata și intensitatea războiului.
Lovită de sancțiuni fără precedent, economia Rusiei a intrat deja într-o recesiune profundă, producția urmând să se contracte cu 11,2% în 2022.
”Amploarea crizei umanitare declanșate de război este uluitoare. Invazia rusă dă o lovitură masivă economiei Ucrainei, provocând daune enorme infrastructurii”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru regiunea Europa și Asia Centrală.
Potrivit acesteia, ”Ucraina are nevoie imediat de sprijin financiar masiv, deoarece se luptă să-și mențină economia în funcțiune, iar guvernul încearcă să sprijine cetățenii ucraineni care suferă și se confruntă cu o situație extremă”.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigureRăzboiul s-a adăugat la îngrijorările tot mai mari cu privire la o încetinire globală bruscă, accelerarea inflației și a datoriilor și o creștere a nivelului sărăciei.
Impactul economic s-a reflectat prin mai multe canale, inclusiv piețele de mărfuri și piețele financiare, legăturile comerciale și de migrație și impactul negativ asupra încrederii.
Războiul lovește puternic și economiile emergente și în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală, o regiune care se îndrepta deja spre o încetinire economică în acest an din cauza efectelor actuale ale pandemiei.
Pe lângă Rusia și Ucraina, se preconizează că Belarus, Republica Kârgâză, Republica Moldova și Tadjikistan vor intra în recesiune în acest an, în timp ce previziunile de creștere au fost retrogradate pentru toate economiile din cauza efectelor provocate de război, a creșterii sub așteptări în zona euro, și a șocurilor mărfurilor, comerțului și finanțării.
Rusia și Ucraina furnizează aproximativ 40% din importurile de grâu din regiune și aproximativ 75% sau mai mult în Asia Centrală și Caucazul de Sud.
Rusia este, de asemenea, o destinație majoră de export pentru multe țări, în timp ce remiterile din Rusia sunt aproape de 30% din PIB în unele economii din Asia Centrală (Republica Kârgâză, Tadjikistan).
”Războiul din Ucraina și pandemia au arătat încă o dată că crizele pot provoca daune economice larg răspândite și pot da înapoi ani de venit pe cap de locuitor și câștiguri de dezvoltare”, a declarat Asli Demirgüç-Kunt, economist șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.
”Guvernele din regiune ar trebui să-și întărească rezervele macroeconomice și credibilitatea politicilor lor pentru a limita riscurile și a face față posibilei fragmentări a canalelor comerciale și de investiții; să-și consolideze rețelele de siguranță socială pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, inclusiv pe refugiați; și să nu piardă din vedere atenția pentru îmbunătățirea eficienței energetice pentru a asigura un viitor durabil.”
Criza umanitară profundă declanșată de război este cea mai pronunțată dintre undele de șoc globale inițiale și va fi probabil printre cele mai durabile moșteniri ale conflictului.
Se anticipează că valul de refugiați din Ucraina către țările vecine va depăși crizele anterioare. Ca urmare, sprijinul acordat țărilor gazdă și comunităților de refugiați va fi esențial, iar Banca Mondială pregătește programe de sprijin operațional pentru țările vecine, pentru a satisface nevoile de finanțare crescute determinate de fluxurile de refugiați.
Creșterea declanșată de război a prețurilor petrolului la nivel mondial scoate în evidență necesitatea securității energetice prin stimularea aprovizionării cu energie din surse regenerabile și prin intensificarea conceperii și implementării măsurilor de eficiență energetică la scară largă.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuriGrupul Băncii Mondiale ia măsuri rapide pentru a sprijini poporul Ucrainei. De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, Grupul Băncii a mobilizat un pachet de finanțare de urgență de 925 de milioane de dolari în sprijinul Ucrainei. Acest sprijin cu plata rapidă va ajuta la plata salariilor pentru lucrătorii din spitale, a pensiilor pentru persoanele în vârstă și a programelor sociale pentru cei vulnerabili.
Finanțarea rapidă face parte dintr-un pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari pe care Grupul Băncii îl pregătește pentru Ucraina în următoarele luni.
Invazia a provocat deja cea mai mare criză de refugiați din Europa de la al Doilea Război Mondial. Grupul Băncii analizează cum să sprijine refugiații din țările gazdă.