Azerbaidjanul a exportat 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale în valoare de 773,7 milioane de dolari către Europa în primele șapte luni ale anului 2021, potrivit autorităților azere, citate de Azernews.
Dacă lucrările la interconectorul dintre Bulgaria și Grecia ar fi finalizate, România ar putea, la rândul său, importa gaze azere.
Recent, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a reluat o discuție mai veche privind modul în care autoritățile bulgare și elene tratează realizarea interconectorului dintre rețelele de gaze ale celor două state, un proiect care ar permite României (și implicit Ucrainei) accesul la alte surse de gaze, cele azere sau cele de gaz natural lichefiat (LNG). “Îmi pare rău că nici astăzi bulgarii și grecii nu sunt gata. 180 de kilometri de conductă. De 13 ani. Trecut pe PCI (lista proiectelor de interes comun aprobată de Comisia Europeană - n.r.), finanțat de Comisia Europeană, interconectorul dintre Bulgaria și Grecia (IGB-n. r.), Stara Zagora-Komotini, nu l-au finalizat nici acum. Ca să putem să preluăm gaze în primul rând pentru tranzit, în majoritate, și apoi să acoperim declinul de producție în România, care este în creștere”, a declarat Sterian.
CITEȘTE ȘI Ministerul Economiei răspunde ANEIR: Așa-numitul Program de Promovare a Exporturilor era în fapt o schemă de mers în destinații de lux pe banii contribuabililor. Jumătate dintre firme nici nu erau exportatoriÎn prezent, din volumul total de gaze naturale exportate de azeri, Italia a importat 2,5 miliarde de metri cubi în valoare de 658,3 milioane de dolari. Aproximativ 344 de milioane de metri cubi de gaze naturale în valoare de 96,1 milioane de dolari au fost exportați în Grecia și 134,9 milioane de metri cubi în valoare de 19,3 milioane de dolari în Bulgaria.
În primele 7 luni ale acestui an, Azerbaidjanul a exportat un total de 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale în valoare de 2 miliarde de dolari.
Turcia a importat 6,7 miliarde de metri cubi din volumul total de gaze naturale exportate de azeri, în valoare de 974,4 milioane de dolari.
2 miliarde de metri cubi de gaze naturale în valoare de 261,7 milioane de dolari au fost exportați în Georgia și 132,8 milioane de metri cubi de gaze naturale în valoare de 5 milioane de dolari către Iran în perioada ianuarie-iulie 2021.
Azerbaidjanul a început aprovizionarea comercială cu gaze a Europei prin conducta transadriatică pe 31 decembrie 2020.
Conducta este alimentată cu gaz natural din uriașul zăcământ Shah Deniz prin conducta Caucazului de Sud și TANAP. Capacitatea inițială a conductei este de aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an, cu opțiunea de a extinde capacitatea până la 20 de miliarde de metri cubi.
Coridorul de gaze din sud este o inițiativă a Comisiei Europene pentru o rută de alimentare cu gaze naturale din regiunile Caspice și din Orientul Mijlociu către Europa. Traseul din Azerbaidjan către Europa constă în conducta Caucazului de Sud, conducta transanatoliană (TANAP) și conducta transadriatică.