Reprezentanții Națiunilor Unite atrag atenția, într-un nou raport, că regimul nord-coreean se confruntă cu o gravă criză alimentară, după ce regiunea a fost lovită de cea mai devastatoare secetă din ultimii 16 ani, transmite BBC.
Experții ONU susțin că multe culturi de plante nu s-au dezvoltat din cauza perioadelor prelungite de secetă și există o nevoie urgentă pentru ca importurile alimentare să intre în Coreea de Nord, arată news.ro.
De asemenea, cei mai vulnerabili în fața acestei crize alimentare sunt bătrânii și copiii din regimul dictatorial al lui Kim Jong-un.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În anii '90, până la 3,5 milioane de nord-coreeni au murit într-o foamete devastatoare, care a fost agravată de o serie de secete și inundații, ce s-au suprapus cu pierderea sprijinului financiar din partea regimului soviectic de la Moscova și proasta gestiune de decenii a economiei de la Phenian.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a avertizat că ultima secetă este extrem de gravă, tocmai pentru că ajutoarele alimentare au scăzut dramatic în ultimii ani, în special din cauza sancțiunilor implementate de țările occidentale împotriva programului nuclear și de rachete balistice dezvoltat de regimul Kim Jong-un.
În ultimele luni, regiunea s-a confruntat cu o lipsă acută de precipitații, care a decimat o serie de culturi esențiale pentru populația nord-coreeană, precum orez, proumb, cartofi și soia. Mulți dintre cetățenii nord-coreeni depind de aceste culturi în timpul sezonului secetos, care durează din mai și până în septembrie.
În zonele agricole, precipitațiile din perioada aprilie-iunie 2017 s-au situat cu mult sub media acestei perioade, iar seceta a întrerupt etapele timpurii ale procesului agricol, potrivit experților FAO.
CITEȘTE ȘI WhatsApp, blocat în ChinaDe asemenea, au fost afectate și recoltele timpurii de grâu, orz și cartofi. FAO estimează că producția recoltelor timpurii a scăzut cu peste 30% prin comparație cu anul anterior, de la 450.000 de tone la 310.000 tone. Precipitațiile din iulie au venit prea târziu pentru a crește producția, întrucât perioada de însămânțare și creștere a recoltelor din octombrie și noiembrie a trecut deja.
Asta înseamnă că precipitațiile așteptate în următoarele luni nu vor îndepărta efectele negative ale secetei din prima jumătate a anului 2017, o perioadă crucială pentru economia agrară a Coreei de Nord.
Printre regiunile agricole afectate se secetă se numără principalele provincii care produc cereale de la sud și nord de Phenian, sud și nord Hwanghae, precum și Nampo City.
Potrivit FAO, aceste regiuni însumează două treimi din producția de cereale din Coreea de Nord.
O criză alimentară de asemenea proporții înseamnă că mare parte din populația țării este amenințată de malnutriție și chiar moarte. În acest sens, regimul are nevoie de importuri de alimente pentru următoarele trei luni, care să asigure o aprovizionare adecvată pentru populația din Coreea de Nord.
Capacitatea regimului de a preveni o foamete a fost deturnată în ultimii ani de inundații devastatoare, care au distrus culturi, locuințe și sate întregi. Asta înseamnă că regimul nu a adunat rezerve pentru a gestiona o eventuală criză alimentară sau o situație de malnutriție generalizată.
Experiții FAO susțin că regimul are nevoie de o serie de programe de regenerare a economiei agrare, inclusiv o modernizare a sistemului de irigații, care ar ajuta în perioadele de secetă.