Ariile naturale protejate - modificate pentru exploatări de resurse minerale fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei

Ariile naturale protejate - modificate pentru exploatări de resurse minerale fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei
scris 24 oct 2017

Ariile naturale protejate vor putea fi modificate pentru exploatări de resurse minerale fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei, au decis senatorii. Argumentul aleșilor este că există licențe vechi de concesiune minieră pentru terenuri care au fost declarate ulterior arii naturale protejate.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari ai coaliției de guvernământ, PSD-ALDE, având semnătura și unor foști miniștri ai Economiei sau Energiei, și a fost adoptat acum de aceeași majoritate parlamentară.

Urmărește-ne și pe Google News

Parlamentarii opoziției au reclamat faptul că, în acest mod, vor fi distruse parcuri naturale, iar Comisia Europeană va declanșa o procedură de infringement împotriva României.

Dacă inițial proiectul prevedea ca suprafețele scoase din ariile protejate să fie compensate cu o suprafața adiacentă acesteia, majorată cu 50%, senatorii din comisiile de mediu și economică au stabilit ca suprafața compensatorie să fie doar egală cu o zonă tampon, în lățime de 100 metri, față de exploatare.

Condițiile privind telemunca, modificate: Noi prevederi pentru contractul de muncă, locul de activitate, perioada de probă sau orele suplimentare CITEȘTE ȘI Condițiile privind telemunca, modificate: Noi prevederi pentru contractul de muncă, locul de activitate, perioada de probă sau orele suplimentare

Conform proiectului, prezentat în premieră de Profit.ro, inițiatorii susțin că, până în iunie 2007, modificarea limitelor ariilor naturale protejate putea fi decisă doar de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, dar cu avizul Academiei Române.

După 2007, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență și stabilește în prezent că, în cazul ariilor naturale protejate de interes național, pentru care nu există limite identificate, stabilirea și modificarea acestora este prin hotărâre a Guvemului, la propunerea custodelui ariei naturale protejate respective, în baza unui studiu științific, cu avizul Academiei Române și cu aprobarea autorității publice centrale pentru protecția mediului și pădurilor.  

Autorii proiectului de lege arată că aceste prevederi au făcut imposibilă modificarea limitelor unor arii naturale protejate atât pentru corectarea unor erori majore privind suprafața ariei, cât și pentru scoaterea din interiorul ariei naturale a unor suprafețe de teren aferente perimetrului de exploatare a resurselor minerale, pentru care exista, la data instituirii regimului de arie naturală protejată, o Hotărâre de Guvern, în vigoare, pentru aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare.

Angajatorii vor deduce costurile cu vaccinarea salariaților, dar posturile radio și TV sunt obligate să promoveze gratuit campaniile de vaccinare CITEȘTE ȘI Angajatorii vor deduce costurile cu vaccinarea salariaților, dar posturile radio și TV sunt obligate să promoveze gratuit campaniile de vaccinare

“Licențele existente nu au putut fi valorificate pâna la data prezentei inițiative legislative, după declararea statutului de arie naturală protejată, perimetrele miniere susprapuse peste acestea au intrat într-un proces de evaluare specific ariilor naturale protejate, astfel, procedurile de evaluare a mediului fiind mult întârziate, ducând în situația prezentă când, nici o exploatație nu poate să funcționeze în regim de suprapunere peste o arie naturală protejată. (...) Situația trebuie rezolvată, expioatațiile miniere au fost închise sau sunt în pericol de a fi inchise. Resursele minerale nu mai pot fi  exploatate. Impactul economic și social este mare”, susțin inițiatorii legii.

Aceștia mai arată că este vorba și de o situație nedorită de aplicare retroactivă a legislației de mediu, în ciuda faptului că legea minelor stabilește că “prevederile legale existente la data intrării în vigoare a licenței rămân valabile pe toatã durata acesteia, cu excepția apariției unor  eventuale dispoziții legale favorabile titularului”.

Prin urmare, autorii propun ca modificarea limitelor ariilor naturale protejate să fie posibilă “prin scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă, pentru suprafețele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate, prin Hotărâre a Guvernului României, licențe de concesiune a activității miniere de exploatare, în temeiul legislației miniere în vigoare la data emiterii acestora.”

Firmele nu scapă de taxa dublă dacă nu angajează persoane cu handicap CITEȘTE ȘI Firmele nu scapă de taxa dublă dacă nu angajează persoane cu handicap

Potrivit prevederilor propuse, modificarea limitelor arie naturale se va realiza “la cererea titularului de licență, prin act administrativ al conducătorului autorității publice centrale de protecție a mediului”, cererea fiind însoțită doar de o copie a Hotărârii Guvernului României privind aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare și de dovada deținerii unor terenuri aduse în compensare.

Practic, pentru aceste terenuri nu mai este nevoie de un aviz al Academiei și de o Hotărâre a Guvernului pentru care ele să fie scoase din aria naturală protejată.

Poiectul stabilea însă că modificarea va fi avizată numai în situația în care, prin grija și pe cheltuiala titularului de licență, va fi instituit regimul de arie naturală protejată pe o altă suprafață adiacentă ariei naturale protejate, situată oriunde pe granița acesteia. Suprafața minimă a suprafeței aduse în compensare va fi echivalentă cu suprafața scoasă de pe teritoriul ariei naturale protejate trebuia majorată cu 50%, dar în urma modificărilor comisiei va fi compensată doar de zona tampon.

Aceasta din urmă va mărgini pe toată granița aria protejată și va avea o lățime de 100 de metri, nu de 50 de metri cât era inițial în proiect.

Camera Deputaților urmează să ia în discuție acum acest proiect, urmând să aibă votul final asupra acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
arii naturale
protejat
licente exploatare
cugern
academie
proiect
lege
parlament