Angajatorii români așteaptă noul an cu prudență: doar o cincime prevăd creșteri de personal și peste două treimi vor să mențină neschimbat numărul de angajați

Angajatorii români așteaptă noul an cu prudență: doar o cincime prevăd creșteri de personal și peste două treimi vor să mențină neschimbat numărul de angajați
scris 11 dec 2018

70% dintre angajatori nu intenționează să-și redimensioneze forța de muncă, nici în sensul creșterii, nici în sensul reducerii acesteia, ponderea celor ce nu prevăd nicio schimbare fiind cea mai ridicată din ultimii doi ani și ceva, ceea ce sugerează că piața forței de muncă de la începutul lui 2019 va fi mai prudentă decât în trimestrele trecute.

Aproximativ 1 din 5 angajatori români (19%) prevede creșteri ale numărului total de angajați în primul trimestru al anului 2019, iar 9% anticipează reduceri de personal, se arată în ediția ianuarie – martie 2019 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Previziunea Netă de Angajare la nivel național este robustă și pozitivă, situându-se la +15%, dar tendința este ușor descendentă, Previziunea slăbind cu 2 puncte procentuale față de cea raportată de angajatori în trim. IV/2018 și cu 1 punct procentual față de trim. I/2018. 

Urmărește-ne și pe Google News

În unele sectoare de activitate, precum Agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit sau , Industrie extractivă, procentul angajatorilor care nu intenționează schimbări ale numărului total de angajați este de 82%, însă perspectivele de angajare continuă să fie favorabile în toate cele zece sectoare analizate. Angajatorii din Industria prelucrătoare sunt cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +26%. Totuși, aceasta este cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul IV/2018 și cu 9 puncte procentuale mai slabă decât în trim. I/2018.

Angajatorii din sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri sunt și ei optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +23%, consolidată atât în raport cu trim. IV/2018, cât și cu trim. I/2018, cu 1, respectiv 7 puncte procentuale. Perspective favorabile sunt, de asemenea, raportate în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea pentru trim. I/2019 se situează la +20%, sectorul Transport, depozitare și comunicații, cu o Previziune de +19% și sectorul Construcții, cu o Previziune de +18%.

Cu toate acestea, perspectivele din Construcții slăbesc semnificativ față de trimestrul IV/2018, cu 14 puncte procentuale, fiind ușor mai slabe și față de trim. I/2018, cu 2 puncte procentuale. Declinul cel mai abrupt, atât de la trimestru la trimestru cât și de la an la an, este însă raportat în sectorul Energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea Netă de Angajare de -11%, singura negativă din toate regiunile și sectoarele analizate, este cu 20 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul octombrie – decembrie 2018 și cu 22 de puncte mai slabă decât în primul trimestru al lui 2018.

Doar 3 din 10 angajatori participanți la un sondaj acordă prime de sărbători angajaților în acest an CITEȘTE ȘI Doar 3 din 10 angajatori participanți la un sondaj acordă prime de sărbători angajaților în acest an

Angajatorii din toate cele opt regiuni anticipează creșteri ale numărului total de angajați în trimestrul următor. Angajatorii din regiunile Sud și București și Ilfov sunt cei mai optimiști, raportând Previziuni Nete de Angajare de +20%. În București și Ilfov, perspectivele se îmbunătățesc cu 6, respectiv 3 puncte procentuale față de trim. IV/2018 și trim. I/2018, în timp ce în regiunea Sud perspectivele pentru ianuarie- martie 2019 se restrâng cu 7 puncte procentuale față de cele raportate în trimestrul precedent, însă se îmbunătățesc cu 8 puncte procentuale față de primele trei luni din 2018. Angajatorii din regiunea Sud-Est raportează cea mai puțin optimistă Previziune regională, de +9%, cu 13 puncte procentuale mai slabă decât în trim. IV/2018, dar relativ stabilă în comparație cu trim. I/2018.

Prognozele de angajare sunt favorabile în toate categoriile de organizații. Cea mai puternică piață a forței de muncă este preconizată de angajatorii din companii mari, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +24%, în timp ce cele mai prudente planuri de angajare se reflectă în Previziunea de +4% raportată de angajatorii din micro-organizații. Perspectivele slăbesc față de trimestrul IV/2018 în trei din cele patru categorii de organizații, în special în organizațiile mijlocii, unde Previziunea Netă de Angajare de +16% este cu 9 puncte procentuale mai slabă decât cea pentru intervalul octombrie – decembrie 2018, dar rămân stabile în micro-organizații.

Previziunea Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor. Pentru țările care au acumulat date cel puțin 17 trimestre consecutiv, printre care și România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepția cazului în care se specifică altfel.

Cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 17 – 30 octombrie 2018 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
angajatori
locuri de munca