Statul trebuie să pună presiune pe companiile de stat care nu au voință internă de a se restructura, să dea un semnal de încredere pieței private că își dorește să devină performant printr-o scădere a aparatului bugetar și să investească în IMM-uri, companii de tehnologie și agricultură, spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
„Cum vor arăta lucrurile, cum va arăta noua economie? Avem, în primul rând, aceste mari companii de stat care sunt nerestructurate și nu au o voință internă de a se restructura. Și nu ai de ce pentru că nu au o presiune asupra lor. Ele se finanțează pe credite de la bugetul de stat, deci atâta vreme cât nimeni nu le execută sau nu pune o presiune pe ele nu au voință internă de a se restructura”, spune Cionca, în cadrul dezbaterii Confidex Q4 2020.
De altfel, Cionca arată că o altă direcție de urmărit de către stat ar fi o scădere a aparatului bugetar, ceea ce va duce la creșterea încrederii în economie, știind că statul își dorește să devină performant.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala„Va duce la creșterea încrederii în economie și știi că ai un partener dincolo care nu plătește oamenii de două ori mai mult, nu aplică nicio măsură de concediere în timp ce tu ești forțat să aplici măsuri de concediere, nu scade salarii în timp ce tu le scazi, nu presează problema aceasta a datoriilor istorice în timp ce pe tine, privat, te presează și nu te lasă să trăiești sau să te dezvolți. Aceasta ar fi principala direcție prin care statul prin acțiuni guvernamentale clare ar dobândi foarte multă încredere”, mai spune Cionca.
Referitor la domeniile care au un potențial de dezvoltare, CEO-ul punctează faptul că statul ar trebui să creeze o serie de programe naționale pentru agricultură și să lanseze un fond de investiții prin care să injecteze capital în IMM-urile care nu își permit să se dezvolte.
„Noi toți vedem astăzi agricultura mult sub potențialul ei. Este un loc unde poți îmbunătăți foarte mult, cum ar fi un program național de creștere a gradului de irigare care imediat ar duce la creșterea performanței acestor terenuri agricole și ne-ar spori competitivitatea, apoi, un program de tehnologizare. Această problemă a IMM-urilor care foarte multe dintre ele sunt într-o stare de dificultate în sensul că nu au capital suficient să se dezvolte. Ar avea unde să se dezvolte, dar structura lor de capital nu le permite treaba aceasta și nici băncile nu pot să investească tot timpul doar ele, firesc, în dezvoltarea lor. Aici aș vedea un fond de investiții generat de stat care să contribuie la injectarea de capital în aceste companii. Creăm un nou spațiu de creștere, dezvoltare, de explozie pentru aceste companii care sunt foarte multe și au nevoie de capital”, adaugă CEO-ul.
În plus, Cionca sfătuiește autoritățile să investească în companiile de tehnologie pentru că în România există mulți oameni talentați în domeniul IT, care, în mare parte, lucrează pentru companiile străine, reprezentând o direcție strategică de dezvoltare a acestei țări.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Andrei Cionca, Impetum Group: Firmele nu trebuie să mai spere să revină la ce a fost, pentru că nu se va întâmpla. Schimbare radicală a modelului de business pentru companii ale viitorului„Trebuie să ne uităm asupra lucrurilor pe care nu le-am dezvoltat sau nu am avut o viziune și pe care la momentul acesta, dacă tot discutăm despre un restart și despre o nouă economie, cred că le putem dezvolta cu foarte mult succes. Trebuie reușim să punem capital în spatele acestor oameni și să le arătăm că au exemple de succes, cum ar fi UiPath. Trebuie să fim coerenți și să dăm drumul unui astfel de program național și, da, trebuie să avem și un fond de investiții, pentru că aici este capital de risc mare. Modelele le avem, Polonia face treaba aceasta prin fondul suveran care finanțează start-up-urile în economie. Statul își asumă că poate să piardă și bani, doar că efectul de levier pe care îl creează și spirala pozitivă pe care o creează dacă este consecvent poate să ducă la niște sume absolut fabuloase, mult peste eventuale pierderi de capital la pornirea acestui program”, mai spune Cionca.
Conform studiului Confidex Q4, lansat luna trecută, managerii au mai multă încredere în economia românească și așteaptă o creștere cu 5% a afacerilor și a investițiilor. De altfel, aceștia văd o ieșire din criză în forma literei V, dar cu o revenire în două viteze, în condițiile în care companiile au fost afectate în mod diferit de pandemie, așa cum arată și Indicele Confidex. Percepția redresării economiei rămâne într-un orizont de 2 ani, la fel ca în Q3.
Indicele Confidex, care măsoară încrederea managerilor în economie, a crescut de la 41 în Q2 și Q3 2020 la 45, dar a fost mai scăzut (43) în cazul companiilor mici care au fost mai afectate de pandemie.
Impetum Group este grupul românesc care aduce împreună capital, management și servicii, format din reunirea sub aceeași umbrelă a CITR, liderul pieței de insolvență din România cu 20 de ani de experiență în management de criză, ROCA, prima soluție de private equity care urmărește consolidarea IMM-urilor românești care au un viitor valid, dar traversează un moment dificil și ROCA X, un proiect destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie.
Impetum Group își propune să devină un hub de resurse, care maximizează valoarea de business, prin reunirea de: business knowledge specific pentru fiecare din cele 3 etape din viața unei companii (startup, criză de creștere, distress), capital, sinergii și cross-uri între business-uri complementare, precum și o comunitate de manageri și antreprenori dornici să participe activ la consolidarea culturii antreprenoriale din România.