Electrocentrale București (ELCEN), societate aflată în insolvență, pe care dorește să o preia Primăria Capitalei contra a 698 milioane de lei în vederea unei fuziuni cu RADET, este compania cu acționar majoritar Ministerul Energiei cu cele mai mari datorii la bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale, de aproximativ un miliard de lei.
Elcen este urmată de Complexul Energetic Hunedoara, cu datorii la buget de 893 de milioane de lei, și de Romgaz, cu 279 de milioane. Cifrele provin dintr-un raport al Ministerului, care prezintă datele companiilor la care este acționar la data de 31.12.2016. Cifrele nu reprezintă datorii cu termenul de plată depășit, așa se explică prezența Romgaz în top, compania de la Mediaș neavând în prezent nicio problemă financiară, spre deosebire de celelalte.
La finalul anului 2016, în total companiile din subordine înregistrau arierate la bugetul consolidat în valoare de 1,357 miliarde de lei, la care se adaugă alte 1,71 miliarde de lei arierate ale companiilor aflate în insolvență.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Primăria Capitalei vrea să cumpere ELCEN cu 155 milioane euroPotrivit unui Memorandum aprobat de Guvern la finele anului 2015, operatorii economici la care statul este acționar unic sau majoritar fi trebuit să-și reducă plățile restante la finalul anului 2016 cu 15% față de nivelul înregistrat pe 31.12.2015. Acestea, în schimb, s-au majorat de la 900 de milioane la 1,35 miliarde de lei, în cazul societăților de stat neaflate în insolvență, și de la 515 milioane de lei la 1,71 miliarde de lei, în cazul societăților la care Ministerul Energiei este acționar aflate în insolvență. Grosul majorării de arierate provine de la ELCEN București, care a realizat în 2016 un nivel al plăților restante de 1,62 miliarde de lei.
În topul datornicilor de stat la bugetul consolidat mai figurează Electrocentrale Constanța, cu 210 milioane de lei, și Complexul Energetic Oltenia, cu 110 milioane de lei.
Situația ELCEN este de departe cea mai gravă, compania înregistrând creațe restante totale în valoare de 3,7 miliarde de lei. Valoarea acestora este similară creanțelor RADET recunoscute de Rominsolv, aproximativ trei sferturi din totalul pretențiilor ELCEN. Pretențiile totale ale ELCEN față de RADET, de 4,85 miliarde lei, reprezintă peste 91% din totalul creanțelor reclamate de creditorii Regiei, iar suma acceptată de firma avocatului Piperea, de 3,7 miliarde lei, are o pondere de aproape 97% în valoarea totală a creanțelor acceptate de administratorul judiciar al RADET. De altfel, ELCEN a fost desemnată președinte al Comitetului Creditorilor RADET, din care mai fac parte Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF și furnizorul și distribuitorul de gaze naturale Engie România, fosta GDF Suez.
CITEȘTE ȘI Guvernul susține interzicerea debranșărilor de la RADET-uri, dar și reducerea TVA la căldură la 5%, pentru care a cerut aviz Comisiei EuropeneELCEN și RADET, pilonii sistemului centralizat de încălzire al Capitalei, au intrat în insolvență în octombrie anul trecut, la interval de o zi una de cealaltă. În prezent, 563.300 de gospodării, 8.500 de blocuri de locuințe și mai mult de 1,2 milioane de persoane se încălzesc cu apă caldă și căldură de la cele două entități.
Și Electrocentrale Constanța are o problemă similară cu RADET Constanța. Potrivit raportului auditorului SC Audit SRL Constanta, “societatea depinde de clientul RADET Constanta (95% din producția Electrocentrale Constanța SA este livrată către RADET Constanta) cu care se află în multiple litigii, acesta nerecunoscând obligațiile către Electrocentrale. RADET Constanța nu confirmă soldul datoriei la 31.12.2016. Asupra acestui client exista creanțe neîncasate mai vechi de 365 zile, în sumă de 113 milioane de lei, existând incertitudini mari cu privire la soluționarea favorabilă a litigiilor cu RADET și riscul prescrierii acestor creanțe și/sau a insolvabilității debitorului”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Peste 10% din salariații RADET vor să plece cu plăți compensatorii. Scutită de penalități la restanțe, Regia a terminat pe profit T1 2017, după pierderi de peste 365 milioane lei anul trecutNici Complexul Energetic Hunedoara (CEH) nu o duce mai bine. În cursul anului 2016, CEH a intrat de doua ori în insolvență la cererea sa (ianuarie, respectiv iunie) și a fost scos din insolvență prin deciziile instanței tot de doua ori (în mai, respectiv noiembrie). Practic, 9 din cele 12 luni ale anului trecut, societatea a fost în insolvență. Guvernul a decis închiderea a 2 mine ale CEH, Lonea și Lupeni, urmând a acorda un ajutor de stat în vederea reconversiei profesionale a personalului disponibilizat.
Complexul Energetic Oltenia a derulat în 2016 un program în scopul eficientizării activității, în cadrul căruia au fost disponibilizați 802 de salariați.