Analiză CITR: Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent

Analiză CITR: Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR

scris 19 oct 2023

Numărul companiilor de impact în insolvență iminentă a crescut la cel mai mare nivel înregistrat din ultimii unsprezece ani și atinge 6.949 companii în 2022, în avans semnificativ față de cele 6.463 companii în dificultate înregistrate la finalul anului anterior, arată cea de-a noua ediție a studiului asupra companiilor de impact realizat de CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare.

Pe de altă parte, 83% din cifra de afaceri la nivel național este generată de 39.970 de companii de impact, cu active totale de peste 1 milion de Euro. Dintre acestea, 43% sunt azi companii restructurabile sau aflate în insolvență iminentă, arată studiul. În același timp, acestea înregistrează nu mai puțin de 84% din totalul datoriilor de la începutul anului 2023.

Un străin din 5 cu domiciliul în Italia este român CITEȘTE ȘI Un străin din 5 cu domiciliul în Italia este român
Urmărește-ne și pe Google News

„Romania a răspuns cu reziliență si ambiție provocărilor recente, fără însă ca acestea sa fi rămas fără efect. Capacitatea de a pivota devine cu atât mai importantă, când următoarele provocări vor cere noi soluții și chiar în unele cazuri reinventarea modelului de afacere. După peste treizeci de ani, economia României poate și trebuie să înceapă sa învețe din propria experiență, să observe ciclicitatea unor procese si specificul momentelor de răscruce. Studiul realizat de CITR oferă o astfel de perspectiva, observând atât momentul actual cât și modul în care acest an se potrivește într-un ciclu multianual” a spus Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Numărul companiilor aflate în zona de dificultate a crescut cu 18% față de începutul anului 2022.

„Studiul de anul acesta ne arata încă o data faptul ca o mare parte dintre companiile de impact continua sa se confrunte cu dificultăți și în 2023. Mai ales în contextul economic complicat în care ne aflăm, antreprenorii trebuie să fie și mai atenți la semnalele de alarmă care pot indica o dificultate și să ia măsuri din timp, pentru a preveni agravarea dificultăților. Tratamentul pentru aceste cazuri constă în soluțiile de restructurare, iar efectul va fi o reașezare a datoriilor pe o schemă sustenabilă, dar și o schimbare a modului de a face business, oferind afacerii premisele eficientizării pentru o evoluție sănătoasă. Pentru mediul de afaceri, prevenirea dificultăților înseamnă o schimbare în bine, adaugă Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR.

Creatorul ChatGPT este în discuții pentru a vinde acțiuni la o evaluare de 86 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Creatorul ChatGPT este în discuții pentru a vinde acțiuni la o evaluare de 86 miliarde dolari

În funcție de numărul companiilor în dificultate, cele mai afectate industrii erau, la final de 2022: construcțiile (2.036 companii), tranzacțiile imobiliare (1.254 companii) și comerțul (684 de companii). După cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt: industria energiei (2.96 miliarde de Euro), industria prelucrătoare (2,42 miliarde de EUR) și comerțul (2,17 miliarde de EUR).

Ca urmare a implementării Directivei Europene în domeniul prevenției și restructurării în legislația națională, antreprenorii români pot beneficia de proceduri clare, respectiv acordul de restructurare și concordatul preventiv, în care au libertate de negociere cu creditorii și de suspendare a executărilor silite, iar creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanțelor prin apelarea la aceste mecanisme de restructurare, încă de la primele semne de dificultate.

viewscnt
Afla mai multe despre
citr
companii