Analiștii UniCredit anticipează că România va înregistra o creștere economică peste medie; Ungaria și Cehia vor subperforma

Analiștii UniCredit anticipează că România va înregistra o creștere economică peste medie; Ungaria și Cehia vor subperforma
scris 3 iul 2023

Analiștii UniCredit anticipează că România va înregistra o creștere economică peste medie în 2023 și 2024, în timp ce Ungaria și Cehia vor subperforma, potrivit raportului trimestrial al băncii pentru Europa Centrală și de Est, intitulat "Creșterea mai rapidă se confruntă cu provocări externe".

"Analiștii UniCredit estimează că economiile din UE-ECE și din Balcanii de Vest vor crește cu aproximativ 1,6% în 2023 și 3,1% în 2024. Anticipațiile sunt că România va înregistra o creștere economică peste medie, în timp ce Ungaria și Cehia vor subperforma. În ultimul Raport trimestrial ECE 'Creșterea mai rapidă se confruntă cu provocări externe', UniCredit Research evidențiază că principalul risc pentru economiile regionale îl reprezintă o evoluție slabă în Europa, SUA și China și, astfel, revenirea cheltuielilor de capital, a exporturilor și a cererii de consum pe final de 2023 sau chiar în 2024 ar putea să întârzie", se spune într-un comunicat al băncii.

Urmărește-ne și pe Google News

În același timp, cererea internă ar putea continua să se consolideze, deoarece creșterea salariilor va depăși inflația începând cu a doua jumătate a acestui an, iar condițiile financiare se vor relaxa în 2024. Conform raportului trimestrial: "Guvernele din țările ECE sunt reticente în a retrage sprijinul fiscal pentru gospodării, ceea ce va declanșa procedura de deficit bugetar excesiv în 2024". De asemenea, așteptările economiștilor UniCredit sunt că sumele primite prin Facilitatea de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi mai mici în 2023.

Potrivit raportului, prognozele de inflație pentru sfârșitul anului 2023 variază între 6% și 9%, exceptând Turcia. Anul viitor, așteptările analiștilor UniCredit sunt că ritmul dezinflaționist va încetini.

"Țintele de inflație vor fi probabil ratate din cauza prețurilor mai mari la energie și a presiunii cererii asupra prețurilor, pe fondul stimulentelor fiscale din 2023 și al creșterii salariilor reale. Rusia și Serbia ar putea fi excepțiile", afirmă Dan Bucșa, economist șef al UniCredit pentru țările ECE.

Se așteaptă ca toate băncile centrale din ECE să reducă rata dobânzii de politică monetară în 2024 la sub 6% în Europa Centrală și Serbia, la 7% în Rusia și la 20% în Turcia.

Printre principalele riscuri evidențiate în Raportul trimestrial ECE sunt: inflația peste ținta stabilită pe termen mediu; o recesiune în zona euro și SUA și o creștere economică sub așteptări în China, care va afecta economiile țărilor ECE; impactul războiului Rusia-Ucraina asupra turismului de pe litoralul Mării Negre; naționalismul și euroscepticismul care pătrund în politicile economice.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
ungaria
economie