Analiștii CFA România și-au redus anticipațiile de creștere economică pentru 2022

Analiștii CFA România și-au redus anticipațiile de creștere economică pentru 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2022

Analiștii CFA România și-au redus anticipațiile de creștere economică pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,5%, iar pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă, conform unui comunicat al organizației.

"Pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă. De asemenea, și anticipațiile de creștere economică s-au redus cu aproape un punct procentual față de exercițiul anterior. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobândă, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Națională de cel puțin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni, față de nivelul actual", a declarat Adrian Codirlașu, CFA - vicepreședinte al Asociației CFA România.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO&DOCUMENT Adrian Sârbu vinde telefericul din Sinaia. Ofertă de la ginere pentru Clăbucet CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Adrian Sârbu vinde telefericul din Sinaia. Ofertă de la ginere pentru Clăbucet

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 45,2 puncte. Față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a scăzut cu 10,5 puncte. Această situație a fost cauzată de evoluția componentei de anticipații a indicatorului. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 7,28%, fiind cea mai mare valoare înregistrată de la inițierea sondajului.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, aproximativ 95% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0240 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1029 lei pentru un euro, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, este de remarcat reducerea ponderii participanților la sondaj care cred ca prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (14,3%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră ca prețul va scădea (38,1%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

Pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipațiilor este 6,2%. Evoluția în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 3,5%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa românia
economie