Analiști: Riscurile ca noua variantă africană a Covid-19 să afecteze activitățile economice reduc așteptările de majorare a dobânzilor anul viitor

Analiști: Riscurile ca noua variantă africană a Covid-19 să afecteze activitățile economice reduc așteptările de majorare a dobânzilor anul viitor
scris 27 nov 2021

Riscurile ca noua variantă africană a Covid-19 să afecteze activitățile economice reduc probabilitatea de majorare a dobânzilor de către băncile centrale, anul viitor, ceea ce poate afecta dolarul și alte monede, pentru care așteptările erau mari în acest sens, transmite Reuters.

Piețele monetare nu mai iau pe deplin în considerare o creștere a dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale de către Rezerva Federală până în iunie 2022 și nu se mai poziționează pentru o majorare de 0,10 puncte procentuale de către Banca Centrală Europeană până la sfârșitul anului 2022, așa cum considerau în urmă cu câteva zile, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Pentru al treilea an, nicio companie românească nu a intrat în topul Deloitte Fast 50 Europa Centrală. Druid și FintechOS, incluse însă în categoria firmelor cu potențial mare CITEȘTE ȘI Pentru al treilea an, nicio companie românească nu a intrat în topul Deloitte Fast 50 Europa Centrală. Druid și FintechOS, incluse însă în categoria firmelor cu potențial mare

Iar probabilitatea ca Banca Angliei să mărească dobânzile luna viitoare este văzută acum la circa 53%, de la 75% joi.

Aceste schimbări survin în urma depistării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud, care a dus deja la controale mai stricte la frontiere de către mai multe guverne și la restricționarea traficului aerian, în timp ce specialiștii încearcă să determine dacă mutația este rezistentă la vaccinuri.

”În timp ce comentariile băncilor centrale s-au concentrat pe riscurile de inflație, noua variantă de coronavirus scoate în evidență cât de importante sunt riscurile de scădere și că ne aflăm într-o fază semnificativă de incertitudini economice”, a declarat Chris Scicluna, director pentru cercetări economice la Daiwa.

Prețurile petrolului au scăzut vineri cu circa 11%, din cauza incertitudinilor legate de cerere provocate de noua vairantă de Covid-19.

Traderii valutari au preferat dolarul și alte monede pentru care perspectivele de majorare a dobânzilor erau mari, dar situația s-a inversat.

”Dacă noua variantă de Covid-19 perturbă cu adevărat politica Fed, atunci dolarul ar putea fi mai vulnerabil decât euro, pentru că luasem deja în calcul două, trei majorări de dobânzi anul viitor, de către Fed”, a spus Francesco Pesole, analist în piețe valutare la ING Bank.

Yenul și francul elvețian s-au apreciat vineri cu 1% față de dolar, în timp ce euro a avansat cu 0,75%, într-una din cele mai mari creșteri zilnice din acest an.

Lira sterlină a scăzut vineri cu 0,6% față de euro, alături de dolarii din Noua Zeelandă, Australia și Canada.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
coronavirus
economie