Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va avea o structură națională pentru executarea cazurilor speciale, un vicepreședinte responsabil cu vama, potrivit unei hotărâri de guvern aprobată miercuri. Același act normativ va clarifica competențele de control ale inspectorilor Antifraudă.
Prin hotărârea luată de guvern, ANAF se reorganizează, principalele modificări fiind, potrivit unui comunicat al instituției, organizarea unei structuri responsabilă la nivel național cu executarea silită a cazurilor speciale, înființarea postului de vicepreședinte, întărirea rolului managerial al secretarului general al instituției.
Structura responsabilă la nivel național cu executarea silită a cazurilor speciale are ca scop îmbunătățirea randamentului recuperării creanțelor bugetare dispuse prin hotărâri judecătorești definitive în materie penală.
Actuala direcție de executare silită cazuri speciale se reorganizează prin preluarea structurilor teritoriale, pentru mărirea gradului de recuperare a prejudiciilor stabilite de către instanțele judecătorești, creșterea gradului de valorificare a bunurilor confiscate și aplicarea eficientă a sancțiunilor internaționale, precizează ANAF.
Este înființată funcția de vicepreședinte al ANAF, cu rang de subsecretar de stat, care va coordona întreaga activitate a structurilor vamale de la nivel central și teritorial (Direcția generală a vămilor, direcțiile regionale vamale, birourile vamale de interior și de frontieră). Pe 7 iulie, Dorel Fronea, ex-șef al Vămii pentru un an, în intervalul mai 2012 - iunie 2013, a fost reinstalat de premierul Dacian Cioloș în structura de conducere a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), cu statutul de vicepreședinte.
Secretarul general – înalt funcționar public în cadrul ANAF va gestiona Compartimentul suport conducere, cu atribuții de asistență și secretariat la nivelul superior al conducerii ANAF, care se înființează în subordinea sa.
De asemenea, arată ANAF, prin proiectul de act normativ se urmărește clarificarea competențelor de control la nivel național ale inspectorilor antifraudă fiscală și actualizarea referirilor la actele normative prin care au fost aprobate Codul de procedură fiscală și Codul fiscal, ca urmare a reînnoirii acestora. Conform proiectului de hotărâre de pe site-ul Ministerului de Finanțe, indiferent de direcția regională antifraudă fiscală din care fac parte, inspectorii antifraudă au competență de control pe tot cuprinsul țării.