Fiecare cap de familie va fi obligat să declare, începând de anul viitor, pe proprie răspundere sau să ateste prin documente, la Primărie, care sunt terenurile agricole, mijloacele de producție și animalele pe care le deține, apoi un responsabil de la Primărie le introduce în sistemul electronic, potrivit companiei UTI, care a dezvoltat acest sistem informatic.
Sistemul informatic, dezvoltat de UTI Grup în cadrul unei asocieri care cuprinde companii românești, are ca scop consolidarea automatizată a datelor registrelor agricole locale de la nivel de primării (UAT-uri) într-un sistem central, în format electronic standardizat. Soluția permite accesarea securizată numai a datelor proprii, în funcție de drepturile de acces, din orice locație cu conexiune la Internet. În sistem sunt înregistrate terenuri agricole, culturi, plantații (toate acestea putând fi vizualizate și geospațial), mijloace de producție agricolă și efective de animale.
Contractul de implementare a fost semnat pe 2 iunie 2015 și a fost finalizat în 30 ianuarie 2017.
CITEȘTE ȘI Britanicii de la Spearhead, ce administrează 18.000 ha de teren agricol în România, se extind în estul EuropeiRAN este obligatoriu din 2018. Cine riscă amenzi potrivit legii
Registrul Agricol Național (RAN) face parte dintr-o acțiune derulată la nivel național, care privește asigurarea unei evidențe centralizate și unitare a terenurilor, a mijloacelor de producție agricolă și a efectivelor de animale. Pe 12 aprilie au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 253 modificări la OUG 28/2008 care privesc obligativitatea RAN.
Astfel, din 1 ianuarie 2018 este obligatorie întocmirea unui registru agricol în format electronic, care trebuie apoi centralizat în RAN. În lege sunt prevăzute termene pe care proprietarii de terenuri agricole și animale trebuie să le respecte, altfel riscă să plătească amenzi. Registrul Agricol Național poate reprezenta sursă de informații pentru acordarea subvențiilor.
Fiecare gospodar care este cap de familie trebuie să declare pe proprie răspundere sau să ateste prin documente, la Primărie, care sunt terenurile agricole, mijloacele de producție și animalele pe care le deține, apoi un responsabil de la Primărie le introduce în sistemul electronic. Gospodarul poate verifica în RAN corectitudinea informațiilor introduse în baza de date.
În cazul persoanelor juridice, datele se înscriu în Registrul agricol pe baza declarațiilor date de reprezentantul legal al societății, care trebuie să prezinte și documentele doveditoare.
Sistemul Informatic Registrul Agricol Național a fost implementat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară în cadrul proiectul “Modernizarea modalităților de culegere, evaluare, analizare și raportare a datelor din Registrul Agricol Național prin utilizarea tehnologiei informației”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, 2007-2013, operațiunea 3.2.1, apel 5 (faza I) si Programul Operațional Competitivitate, 2014-2020, operațiunea 2.3.1 (faza II).