Acordul comercial dintre UE și Japonia, cel mai mare negociat până acum de Bruxelles, intră mâine în vigoare

Acordul comercial dintre UE și Japonia, cel mai mare negociat până acum de Bruxelles, intră mâine în vigoare
scris 31 ian 2019

Acordul comercial între UE și Japonia, cel mai mare tratat de liber schimb negociat până în prezent de Bruxelles, care va crea o zonă comercială comună cu peste 600 milioane de locuitori, va intra mâine în vigoare, după ce a fost ratificat de Parlamentul European și Dieta Japoniei în decembrie.

"Acordul va oferi mai multe opțiuni și prețuri mai mici consumatorilor; va proteja produsele europene de top în Japonia și viceversa, cum ar fi Tiroler Speck-ul austriac sau vita Kobe; va oferi companiilor mici șansa de a se extinde pe piețe complet noi; va aduce economii de 1 miliard de euro anual pentru companiile europene prin îndepărtarea taxelor vamale și va impulsiona puternic comerțul deja existent între cele două părți", spune președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Urmărește-ne și pe Google News

Acordul a fost finalizat în decembrie 2017, după patru ani de negocieri, și a fost semnat în vară la Tokyo, de Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Donald Tusk, președintele Consiliului European, și de premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Tratatul elimină majoritatea tarifelor vamale pe care exportatorii europeni le plătesc în Japonia, în cuantum de 1 miliard de euro pe an, precum și o serie de bariere de lungă durată în ceea ce privește reglementarea, inclusiv în domeniul auto. De asemenea, acordul deschide piața japoneză, cu cei 127 milioane de consumatori ai săi, exportatorilor din sectorul agricol și sprijină relațiile bilaterale în diverse alte sectoare.

"De la 1 februarie, companiile europene vor beneficia de înlăturarea tarifelor și prpceduri vamale simplificate. Producătorii noștri, furnizorii de servicii, statup-urile din tehnologie și fermierii vor avea motiv să sărbătoreasă", afirmă Cecilia Malmström, comisar european pentru comerț.

România a exportat articole prelucrate din metal în sumă de 1, 75 miliarde euro în primele 10 luni din 2018 CITEȘTE ȘI România a exportat articole prelucrate din metal în sumă de 1, 75 miliarde euro în primele 10 luni din 2018

În sectorul agricol, tratatul comercial cu Japonia prevede, printre altele, eliminarea tarifelor vamale impuse exportatorilor europeni pentru diverse sortimente de brânză (aflate în prezent la 29,8%) și vin (în prezent la 15%, în medie), creșterea exporturilor de carne de vită, precum și eliminarea taxelor pentru exporturile de carne de porc procesată și reducerea semnificativă a taxelor pentru exporturile de carne de porc proaspătă.

De asemenea, acordul deschide mai multe piețe de servicii pentru comerțul bilateral, precum serviciile financiare, cele de e-comerț, telecomunicații și de transport și garantează accesul companiilor europene la piețele de achiziții publice din 54 de mari orașe japoneze.

În sectorul auto, înțelegerea prevede eliminarea tarifelor vamale, însă după instituirea unei perioade de tranziție de până la 7 ani.

UE și Japonia au finalizat, totodată, negocierile privind recunoașterea reciprocă a sistemelor de protecție a datelor cu caracter personal, ceea ce va permite, potrivit Comisiei Europene, crearea celui mai mare coridor internațional pentru transferul în siguranță a datelor utilizate în schimburile comerciale.

Pe modelul acordului cu Japonia, UE a inițiat recent negocieri cu Australia și Noua Zeelandă.

viewscnt
Afla mai multe despre
tratat
comercial
japonia
acord
taxe vamale
ue