A treia lună de deflație. Rata anuală la nivel minim istoric

A treia lună de deflație. Rata anuală la nivel minim istoric
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 10 sep 2015

Prețurile de consum au scăzut cu 1,9% în august, față de acceași lună a anului trecut. Mărfurile alimentare au continuat să se ieftinească, după scăderea TVA din iunie, atât în termeni lunari cât și anuali.

Alimentele erau mai ieftine, în medie, cu 7,15% în august 2015 față de august 2014 și cu 0,79% mai decât în luna iulie. Taxa pe valoare adăugată pentru alimente a scăzut de la 24% la 9% în luna iunie, moment de la care inflația a trecut în teritoriu negativ, adică în deflație. Cel mai mult s-au ieftinit, față de iulie, fructele, cu o scădere de preț de peste 12%. Și cartofii s-au ieftinit cu peste 5%.

Rata medie a inflației pe primele opt luni este, de asemenea, în teritoriu negativ la -0,2%. Măsurate cu ajutorul indicelui armonizat, prețurile de consum erau mai mici 1,7% în august 2015, comparativ cu august 2014.

Urmărește-ne și pe Google News

Mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,54% față de iulie, dar sunt mai scumpe, în medie, cu 0,77%, față de anul trecut.

Prețurile serviciilor aproape că au stagnat față de iulie, cu o creștere de 0,02%, dar sunt mai mari cu 2% față de august 2014.

Peste 45% din mărfurile și serviciile urmărite de Insitutul Național de Statistică au înregistrat scăderi de prețuri în ultimul an.

Creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2014 - august 2015) față de precedentele 12 luni (septembrie 2013 - august 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,3%. Determinată pe baza IAPC, creșterea este de 0,5%.

Banca Națională a României estimează că inflația va rămâne în teritoriu negativ până în primăvarea anului viitor, însă a păstrat dobânda cheie la 1,75% la ultima ședință de politică monetară. Ținta de inflație a BNR este de 2,5%. Diferențialul dintre dobânda cheie a BNR și rata inflației este de 3,65 puncte procentuale. Între dobânzile over-night de pe piața interbancară și inflația anuală există un diferențial de trei puncte procentuale.

Potrivit proiecției BNR, inflația se va plasa la -0,3% la finele anului și va intra în țintă abia din 2017, datorită efectului de bază.

Autoritățile politice au convenit să amâne unele măsuri de relaxare fiscală cu efect direct asupra prețurilor de consum. Astfel, cota generală a TVA va scădea, de la 1 ianuarie, la 20%, de la 24%, în loc de 19% cum era convenit anterior. De asemenea, acciza suplimentară pe carburanți va fi eliminată abia din 2017, și nu de anul viitor. BNR s-a opus unei relaxări fiscale prea puternice și a avertizat că economia s-ar putea supraîncălzi, deși ultimele date statistice nu sprijină această teorie.

Economia a crescut cu doar 0,1% în trimestrul doi, față de primul trimestru, cu mult sub performanța înregistrată la începutul anului, când produsul intern brut a crescut cu 1,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
rata anuala a inflatiei
rata inflatiei
deflatie