După OUG 13, fostul ministru Iordache se ocupă și de finanțarea partidelor: Banii ilegali din campanie nu mai pot fi confiscați!

După OUG 13, fostul ministru Iordache se ocupă și de finanțarea partidelor: Banii ilegali din campanie nu mai pot fi confiscați!
scris 7 apr 2017

Revenit pe băncile Parlamentului chiar în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, inițiatorul celebrei OUG 13, care redefinea abuzul în serviciu și dezincrimina favorizarea infractorului prin decizii ale demnitarilor, s-a aplecat recent și asupra Legii finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale. El a propus amendarea Legii astfel încât banii folosiți ilegal de partide în alegeri sau la referendum să nu mai poată fi confiscați.

Ideea i-a venit fostului ministru de la un proiect de lege inițiat în legislatura trecută de mai mulți parlamentari reprezentând diferite organizații ale minorităților naționale, altele decât UDMR, care solicitau exceptarea de la prevederile Legii finanțării partidelor a organizațiilor minorităților care au obținut câte un singur mandat de deputat sau de consilier într-o circumscripție electorală, pe motivul că oricum fac obiectul controlului Autorității Electorale Permanente.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul respectiv a fost respins de Senat în toamna anului trecut, după ce Guvernul Cioloș a arătat că nu poate fi făcută excepție de la lege pentru astfel de cazuri.

Între timp, proiectul a ajuns și la Camera Deputațior, Guvernul Grindeanu arătând că nu formulează vreo poziție de susținere sau respingere și apreciind că Parlamentul este cel care trebuie să decidă în această privință.

Prin urmare, în cadrul comisiei juridice din Camera Deputaților, care are sarcina de a întocmi un raport favorabil sau nefavorbail pentru votul din plenul Camerei, Florin Iordache a depus o serie de amendamente la proiect, toate vizând finanțarea neconformă cu legea a partidelor în alegeri și toate aprobate de comisie.

FOTO Ryanair îl ironizează pe ministrul Florin Iordache într-o reclamă postată pe pagina sa de Facebook CITEȘTE ȘI FOTO Ryanair îl ironizează pe ministrul Florin Iordache într-o reclamă postată pe pagina sa de Facebook

Astfel, la propunerea lui Florin Iordache, ar urma să fie abrogat din lege articolul care prevede că, în cazul nerespectării prevederilor din lege privind limita, sursa sau proveniența lor, contibuțiile pentru campania electorală, indiferent că sunt venituri proprii, donații sau împrumuturi, se confiscă și se fac venit la bugetul de stat.

Eliminarea confiscării finanțărilor ilegale din alegeri ar trebui să se aplice inclusiv în cazul referendumurilor, potrivit unui alt amendament inițiat de Florin Iordache.

După OUG 13, fostul ministru Iordache se ocupă și de finanțarea partidelor: Banii ilegali din campanie nu mai pot fi confiscați!

Inițiatorul OUG 13 propune totodată eliminarea obligației candidaților sau partidelor de a returna banii sau contravalorea în bani a bunurilor și serviciilor care fac obiectul unor contravenții constatate de Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit legii finanțării partidelor.

Parlamentarii, membrii Guvernului, prefecții și primarii vor putea deține funcții de șefi de companii, regii autonome sau bănci, dar nu le vor putea “exercita” CITEȘTE ȘI Parlamentarii, membrii Guvernului, prefecții și primarii vor putea deține funcții de șefi de companii, regii autonome sau bănci, dar nu le vor putea “exercita”

De asemenea, la inițiativa lui Florin Iordache, dacă amendamentele sunt adoptate și de plenul Camerei Deputaților, nu se vor mai face venit la bugetul de stat donațiile acceptate de un partid politic în curs de dizolvare sau de un partid politic care acționează în baza statutului modificat, deși modificările nu au fost comunicate Tribunalului București, conform prevederilor legale, sau instanța a respins cererea de încuviințare a modificării statutului.

Florin Iordache a demisionat, la 9 februarie, în urma protestelor masive iscate în toată țara ca urmare a aprobării în Guvern a ordonanței de urgență nr. 13 privind modificarea Codului Penal. Abrogată în cele din urmă de Guvern, actul redefinea abuzul în serviciu, care nu mai ar mai fi fost sancționat penal dacă prejudiciul s-ar fi situat sub 200.000 lei. Printre modificări se mai numărau și dezincriminarea favorizării infractorului dacă fapta era săvârșită de un membru al familiei sau în cazul emiterii, aprobării sau adoptării de acte normative.

viewscnt
Afla mai multe despre
iordache
ministru
partide
campanie
bani
confiscare
buget
finantare
ilegal
buget
parlament
proiect
lege