Președinții ai două comisii parlamentare au cerut astăzi demisia șefului Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații (ANCOM), Adrian Diță, pe motiv că acesta ar fi pus în pericol, printr-o reorganizare fulger, activitatea instituției care reglementează o piață de 4 miliarde de euro a telecomunicațiilor.
În plus, instituția va plăti, conform contractului colectiv de muncă, salarii compensatorii în sumă de 1,5 milioane de lei mai multor angajați cărora le-a fost desfăcut contractul de muncă pentru că nu au acceptat posturile propuse după finalizarea reorganizării instituției.
Doi dintre aceștia, Eduard Lovin și Bogdan Iana, foși directori executivi în cadrul instituției, au fost propuși ulterior de Guvern să preia chiar cele două posturi de vicepreședinți ANCOM, în prezent vacante.
“Sincer, de cinci ani de când sunt în Parlamentul României, nu am văzut o asemenea atitudine din partea unui președinte al unei instituții publice din subordinea Parlamentului. Un personaj venit de la o societate comercială pe postul de președinte al ANCOM, care, după trei săptămâni, demite 35 de salariați din acea insittuție și aduce pe acele posturi persoane care nu au legătură cu subiectul, persoane de la o fabrică de mobilă, detectivi particulari sau ingineri geodezi. Este de neaccpetat tipul ăsta de acțiune, prin care demiți 35 de persoane fără nicio analiză dintr-o instituție care de ani de zile funcționează bine, zicem noi. ANCOM a prezentat în ultimii trei ani rapoarte de activitate și nu s-a sesizat nimeni că ar fi probleme în cadrul instituției”, a declarat Daniel Zamfir, senator și președintele Comisiei economice din Senat.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Restructurarea ANCOM generează procese. Director concediat, după ce instituția a cheltuit 76.000 lei pentru pregătirea saEl a mai spus că Adrian Diță și-a adus colaboratori din afara instituției, oameni care lucrau la companiile controlate de ANCOM, cum ar fi Ciprian Boloș, fost director de strategie la Poșta Română, și Marcel Vălușescu, fost șef Departament Fonduri Europene la operatorul poștal național.
“Actualul președinte ANCOM, prin deciziile luate, a răscolit instituția. Situația mi se pare fără precedent. Împreună cu președintele Drulă, am solicitat demisia actulului președinte al ANCOM, întrucât, cu adevărat, pune în pericol funcționarea bună a acestei instituții”, a spus senatorul.
La rândul său, Cătălin Drulă, deputat și președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, a declarat că actuala coaliție de guvernare trebuie să își asume ce a făcut la ANCOM.
“Dumnealor au schimbat peste noapte, printr-o ordonanță de urgență, procedura de numire a președintelui ANCOM, sărindu-l astfel pe președintele României, și l-au numit pe domnul Diță. Se pare că ulterior și-au dat seama de ce au făcut și, oamenii dați afară de domnul Diță, pentru care ANCOM va plăti 1,5 milioane de lei, acum sunt propuși ca vicepreședinți ai instituției. PSD-ul boicotează ședința de comisie, nu a fost prezent niciun parlamentar al Coaliției, astfel nu am putut înainta rapoartele pentru cei doi vicepreședinți propuși. Se pare că este vorba de o greșeală sau de eroare, că sunt la modă cei doi termeni, dar nu și-o asumă. Domnul Dragnea și coaliția trebuie să-și asume pentru că ANCOM este o instituție importantă pentru stat și nu poate fi destructurată de un grup de interese, ca să nu-i zic altfel”, a spus Drulă.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Primele măsuri ale noului șef ANCOM: modificare semnificativă a organigramei instituției. Aproape 50 de desființări, înființări și transferuri de direcții, departamente și serviciiDiță a fost numit de Parlament la șefia ANCOM în data de 11 mai, înlocuindu-l pe Cătălin Marinescu.
La începutul lunii iunie, Diță a semnat o decizie prin care organigrama instituției, care supraveghează o piață de 4 miliarde de euro, a fost modificată semnificativ.
Conform documentului consultat de Profit.ro, președintele instituției a desființat, transferat și înființat aproape 50 de direcții, departamente, servicii și birouri ale Autorității.
În nota de fundamentare se afirmă că structura organizatorică a ANCOM prezintă anumite deficiențe, cum ar fi "fragmentarea și granularitatea excesivă a organizării", care generau deficiențe de comunicare și productivitate redusă. Mai mult, împiedica formarea unei culturi organizaționale adecvate, a unei funcționalități și conduceri bazate pe obiective fundamentale partajate și binecunoscute.
Reorganizarea ANCOM a condus, printre altele, la desființarea Departamentului IT și înființarea Direcție IT, condusă în prezent de Ilie Marcel Vălușescu, detașat de la Poșta Română, unde conducea Departamentul Fonduri Europene al operatorului poștal național. El l-a înlocuit pe Cătălin Mitrescu, care a contestat în instanță decizia de concediere.
Potrivit noului Regulament de organizare și funcționare al ANCOM, intrat în vigoare la 1 august, atribuțiile Direcției IT sunt aproape identice cu ale fostului Departament IT al instituției.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Telekom nu mai vinde Palatul Telefoanelor, ofertat și pe OLX, dar se gândește să îl lanseze pe piața imobiliară spre închiriere, după consolidareAlături de Mitrescu, au fost trecuți pe linie moartă și Eduard Lovin, responsabil Direcția Reglementare, Bogdan Iana - șeful Direcției Administrare Spectru Radio și Cristin Popa - directorul Direcției Monitorizare și Control, precum și Ovidiu Tabără - șef Departament Achiziții și Gabriel Necula - șeful Biroului Parc Auto și Gestiune Documente.
Și aceștia au contestat în instanță deciziile de concediere.
Bugetul anual al ANCOM pe acest an se ridică la 358,683 milioane de lei. La finalul anului 2016, potrivit raportului anual, autoritatea avea un total de 609 angajați din care 555 angajați cu studii superioare, venitul mediu net, incluzând diferitele sporuri, fiind de 7.217 lei.