Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, transmite Parlamentului că revocarea unui membru al conducerii nu este legal posibilă dacă acesta continuă să îndeplinească cerințele care au stat la baza numirii sale și atenționează că o astfel de decizie de revocare va fi anulată în instanță.
El avertizează că ASF își va apăra "reputația și independența" și susține că, personal, nu se cramponează de funcție și nici nu urmărește obiective personale (precum încasarea unor plăți compensatorii posibile în cazul demiterii, nu al demisiei - n.r.).
Patru comisii din Senat și Camera Deputaților, reunite într-o ședință comună luni, au votat în unanimitate revocarea din funcție a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, iar președintele Comisiei Economice a Camerei Deputaților, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunțat începerea efectivă a procedurii de demitere. Propunerea urmează să fie votată într-o ședință comună în plen, cel mai probabil săptămâna viitoare.
Cele patru comisii au votat luni, în unanimitate, cu o abținere și o persoană prezentă care nu a votat, revocarea lui Negrițoiu, iar acesta ar putea să nu primească cele opt salarii compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, potrivit lui Tudose.
Deputatul PNL Andreea Paul a susținut luni, în cadrul ședinței, că președintele ASF are un salariu de 13.000 de euro, iar articolul 55 din contractul colectiv de muncă din cadrul instituției prevede acordarea a opt salarii compensatorii în cazul demiterii acestuia.
CITEȘTE ȘI Legea insolvenței persoanelor fizice nu mai intră în vigoare luni; președintele cere Parlamentului un alt termenParlamentarii i-au reproșat lui Negrițoiu, săptămâna trecută, slaba performanță obținută în funcția de președinte ASF, în contextul în care jucătorii din piața asigurărilor auto obligatorii RCA se confruntă cu falimente și situații financiare instabile.
Președintele ASF s-a apărat de acuzațiile privind Ordonanța de Urgență care stabilește tarife maximale la RCA, susținând că primele RCA maxime pe care le-a propus autoritatea sunt cu mult sub cele din țările vecine.
Mișu Negrițoiu a ajuns președinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în parlament numirea sa.
Negrițoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Rușanu, care și-a dat demisia de la șefia autorității din arestul poliției, în martie 2014, în condițiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF.