Studiu: Munca de acasă poate avea beneficii pentru sănătate

Studiu: Munca de acasă poate avea beneficii pentru sănătate
scris 18 feb 2024

Munca de acasă permite oamenilor să mănânce mai sănătos, să se simtă mai puțin stresați și să aibă o tensiune arterială mai scăzută, potrivit unei analize la scară largă a literaturii academice despre locurile de muncă post-pandemie, transmite The Guardian.

Cu toate acestea, lucrătorii de la distanță sunt, de asemenea, mai predispuși să mănânce gustări, să bea mai mult, să fumeze mai mult și să se îngrașe, a constatat studiul cercetătorilor de la Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) și King’s College din Londra, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Iar angajatorii care cred că oamenii care lucrează de acasă sunt leneși ar trebui să se gândească din nou – sunt mai puțin probabil să își ia concediu medical, tind să lucreze mai multe ore și să lucreze seara și la sfârșit de săptămână.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Studiul, coordonat de Charlotte Hall de la UKHSA, a luat în considerare 1.930 de lucrări academice despre munca la domiciliu, munca la distanță și alte tipuri de muncă hibridă și acasă, într-un efort de a unifica cercetările adesea contradictorii.

Fostul șef al spionajului german Hans-Georg Maassen înființează un nou partid de dreapta CITEȘTE ȘI Fostul șef al spionajului german Hans-Georg Maassen înființează un nou partid de dreapta

Profesorul Neil Greenberg, psihiatru la King’s College din Londra și unul dintre autorii studiului, a spus că studiul a arătat că lucrătorii și angajatorii trebuie să înceapă să ia în considerare munca la domiciliu cu aceeași seriozitate ca și munca de birou.

”În vremurile vechi ale muncii de birou, oamenii și-au dat seama că, dacă îi puneai pe toți în aceeași cameră fără izolare fonică, totul era neplăcut și nu aveai o forță de muncă foarte productivă. Acum, că am trecut la o cultură a muncii la domiciliu, este logic ca organizațiile și guvernul să se asigure că oamenii care lucrează la domiciliu o fac într-un mod cât mai eficient posibil”, a spus el.

Analiza, publicată în Journal of Occupational Health, a identificat trei teme - mediul de lucru acasă, efectul asupra vieții și carierei lucrătorilor și efectul asupra sănătății acestora.

Greenberg a spus că cercetarea a arătat că există câștigători și învinși în multe domenii ale muncii la domiciliu.

Italia vede Ucraina aderând la UE și NATO după încheierea războiului CITEȘTE ȘI Italia vede Ucraina aderând la UE și NATO după încheierea războiului

Mediul de lucru depinde de cât spațiu este acasă, de echipamentele disponibile și de cât de mult control au lucrătorii asupra zilei lor.

Oamenilor cu venituri mai mari le place adesea mai mult munca acasă, dar cei cu mai multe responsabilități acasă, cum ar fi îngrijirea copiilor sau treburile casnice – adesea femeile și cei care trăiesc singuri – au tendința de a fi mai stresați.

”În general, oamenii s-au simțit mai productivi acasă. A fost deosebit de bine pentru lucruri creative, dar mult mai dificil să se ocupe de chestiuni obositoare. Mulți oameni sunt îngrijorați de perspectivele de carieră – acest sentiment că, dacă nu ești prezent în birou, vei fi trecut cu vederea.”, a spus Greenberg.

Efectele asupra sănătății au fost mai clare. Tranziția la munca la domiciliu în timpul Covid a fost legată ”de o creștere a aportului de legume, fructe, lactate, gustări și mese auto-preparate; Lucrătorii mai tineri și femeile au beneficiat cel mai mult în ceea ce privește o alimentație mai sănătoasă”, se arată în cercetare.

Nicușor Dan: 15 troleibuze Solaris, în circulație pe străzile Bucureștiului CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: 15 troleibuze Solaris, în circulație pe străzile Bucureștiului

Unul dintre studiile analizate a constatat că 46,9% dintre angajații care lucrează de acasă s-au îngrășat, iar un altul a stabilit cifra la 41%.

Majoritatea lucrărilor analizate au arătat că lucrătorii la domiciliu sunt mai sedentari.

Greenberg a spus: ”Managerii trebuiau să se gândească la găsirea unor modalități de a-și sprijini lucrătorii la domiciliu și de a ajuta la crearea mediului de lucru. Există o zicală grozavă în știință că, la un moment dat, trebuie să încetăm să mai admirăm problema și să ne gândim efectiv la soluții”, a spus el.

”Știm acum destul de multe. Așa că trebuie să ne întrebăm care este cea mai bună pregătire pentru o persoană care va deveni parțial lucrător la domiciliu? Ceea ce nu trebuie să facem este să întrebăm dacă ar fi util să instruim pe cineva să facă temele? Răspunsul este clar da".

Von der Leyen: Comisia Europeană va prezenta o propunere în domeniul industriei de apărare în trei săptămâni CITEȘTE ȘI Von der Leyen: Comisia Europeană va prezenta o propunere în domeniul industriei de apărare în trei săptămâni

De la sfârșitul restricțiilor Covid în 2022, unele companii au insistat ca angajații să se întoarcă la birou cu normă întreagă, firme precum JP Morgan cerând managerilor să fie prezenți acolo în cinci zile pe săptămână.

”Dacă companii precum JP Morgan se tem că oamenii de acasă vor slăbi sau nu vor face o treabă bună și nu pot fi cu ochii pe ei, atunci cred că este un concept învechit”, a spus Greenberg.

Refuzul opțiunilor WFH va însemna că angajații talentați își pot găsi alte locuri de muncă și va face companiile mai puțin flexibile în cazul unor crize viitoare, cum ar fi o altă urgență de sănătate sau greve sau condiții meteorologice severe, care împiedică oamenii să ajungă la birourile lor, a adăugat el.

”Dacă o fac doar de frică, atunci riscă să rămână în urmă. Ne-am uitat la o cantitate imensă de dovezi ale anilor analizați și ceea ce arată evaluarea noastră este că există modalități de a face ca abordarea de lucru la domiciliu să funcționeze cu adevărat bine pentru organizație și, de asemenea, pentru angajat”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
munca de acasa