Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis în Parlament un set de propuneri la un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care aduce schimbări importante acestui act normativ. Astfel, companiile care emit RCA vor fi obligate să vândă și în rate. În plus, apare conceptul de franșiză, care permite asiguratului să achite un preț mai mic pentru polița RCA, dar acesta va acoperi o parte din cuatumul viitoarei despăgubiri, conform analizei Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Totodată, sistemul bonus/malus devine mult mai complex, iar amenzile pentru cei care circulă fără RCA valabil vor crește substanțial, verificare acestora în trafic urmând să fie posibilă și prin sistemului CNAIR de verificare a rovinietei, prezent pe principalele drumuri europene și autostrăzi.
Asiguratul poate solicita în scris asigurătorului suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA încheiat pe o perioadă de valabilitate de 12 luni, în perioada prevăzută în contract. Perioada de suspendare va fi de minimum o lună și nu poate depăși perioada dintre data suspendării și data la care contractul RCA încetează.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe toată durata suspendării efectelor contractului RCA, a înmatriculării vehiculului, asiguratul imobilizează vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.
DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI VĂZUT AICI
Asigurările RCA au generat în primele 9 luni din 2023 venituri de circa 5,5 miliarde lei, reprezentând circa 51% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, în creștere cu circa 1% față de perioada similară a anului precedent.
CITEȘTE ȘI Tranzacție - Fondatorul Safety Broker a preluat MaxyGo CreditMai multe date despre dinamica pieței asigurărilor AICI.