Deși s-a dorit ca titlurile de stat să acopere rata inflației și ofertele băncilor, ei bine, în decembrie lucrurile nu stau deloc așa dacă ne uităm pe oferta Ministerului Finanțelor, mai exact la programele Fidelis și Tezaur.
Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.
Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
În primul rând, dacă ne uităm la inflația prognozată de BNR, observăm că la finalul anului viitor se așteaptă la 11,2%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deci, nici Ministerul Finanțelor și nici băncile nu oferă dobânzi peste rata inflaț, notează Hotnews.ro.
Să presupunem că cineva are 5.000 de lei pe care vrea să-i plaseze undeva. Ca să bată inflația, ar trebui să câștige peste 560 de lei.
Dobânzile pe 1 an la bănci sau la Tezaur ori Fidelis
Cele mai bune oferte la bănci, dacă ne uităm pe datele Finzoom.ro sau Conso.ro, ne arată dobânzi de 8-9%. După plata impozitului pe venit și a comisioanelor, câștigul este de 360-405 lei, la suma menționată mai sus.
CITEȘTE ȘI Îmbuteliatorul Pepsi în România a reușit să convingă instanța să-i reducă amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscutTezaur și Fidelis au la emisiunile pe 1 an pe lei o dobândă de 7,65%, ceea ce înseamnă un câștig de 382,5 lei.
Care este câștigul la ofertele pe 2 ani
La bănci vedem dobânzi de 8 – 9,6% pe an, ceea ce rezultă într-un câștig de 720 – 864 lei, după cei doi ani.
Emisiune Fidelis pe lei nu există pe 2 ani în decembrie, dar avem Tezaur, la care Ministerul Finanțelor oferă o dobândă de 7,8% pe an, de unde rezultă un venit de 780 lei.
La emisiunile Fidelis există și emisiuni pe euro la 1 și 2 ani cu dobânzi de 2,7 – 3,7%, iar subscrierea minimă este de 1.000 euro (100 de titluri). Aici trebuie avut în vedere că ofertele băncilor pe moneda europeană sunt foarte slabe, cele mai bune fiind de 1,25 – 1,5% pe 1 an de exemplu. Nici nu mai trebuie menționate.
CITEȘTE ȘI ING Bank România a fost sancționată cu 20.000 de euroBani ținuți pe 3 ani în bănci sau în titlurile de stat din decembrie
De asemenea, la Fidelis mai este și o ofertă pe 3 ani (lei), cu o dobândă anuală de 8%, iar câștigul la suma menționată mai sus ar fi de 1.200 lei după toată acea perioadă (adică 400 lei/an).
Băncile oferă între 8 – 9,8% pe an, ceea ce s-ar traduce într-un câștig de 1.080 – 1.323 lei după cei 3 ani.
Nu știm cât va fi inflația în anii următori, nimeni nu știe.
De precizat că la titlurile de stat nu se plătește impozit pe venit.
Totuși, cei care au depozite de valori mari, de peste 260.000 lei (peste 52.000 euro), având în vedere că există noi plafoane la CASS (6, 12 și 24 de salarii mimine), trebuie să ia în considerare și contribuția de 10% la sănătate, adică să depună Declarația unică și să plătească. Titlurile de stat sunt exceptate.
Pentru persoanele care vor, totuși, câștiguri mai mari, există piața de capital, dar trebuie să înveți puțin despre ea, despre produse în general, modul în care să alegi acțiunile etc. A ști analiză tehnică și fundamentală este foarte important.