Consiliul de Administrație al transportatorului aerian de stat Tarom i-a prelungit mandatul cu o lună directorului general interimar, pilotul Florin Susanu, au declarat joi pentru News.ro reprezentanți ai Ministerului Transporturilor. Surse oficiale au declarat însă că Susanu și-a delegat atribuțiile lui Alexandru Frunză, directorul financiar al societății, în vârstă de 31 de ani.
Florin Susanu este un manager cu vechime în cadrul Tarom. În martie 2016, după demiterea fostului director general, Christian Heinzmann, Susanu a fost numit în funcția de director general adjunct interimar.
Susanu a fost mult timp director de operațiuni de zbor și pilot instructor.
Susanu a fost numit interimar după demisia fostului director, Eugen Davidoiu.
Susanu este al treilea director general al Tarom în acest an, după Dan Iulius Plaveti și Eugen Davidoiu.
Demisia lui Davidoiu a venit după ce premierul Mihai Tudose a decis efectuarea unui control de către Corpul de Control al primului-ministru la Tarom și la Compania Națională de Investiții.
Premierul Mihai Tudose i-a reproșat luna trecută ministrului Transporturilor, la începutul unei ședințe a Executivului, lipsa de perfomanță a companiei aeriene Tarom, care a încheiat primele șase luni ale acestui an cu pierderi de peste 100 de milioane de lei, și, de aseamenea, că reprezentanții ministerului nu merg să monitorizeze șantierele unde sunt în desfășurare lucrări de infrastructură.
„Avem și cifre proaste. Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-ați prelungit mandatul cu patru luni celui de la Tarom (Eugen Davidoiu – n.r.) și mi-ați spus că vă asumați, că aveți încredere în el și că știe ce are de făcut. Așa este?”, l-a întrebat premierul pe ministrul Transporturilor.
„Da domnule prim-ministru, așa este”, i-a răspuns Cuc.
„Păi, eu să înțeleg că aveți încredere în el și împreună formați o echipă cu care vă asumați ce e acolo? 104 milioane pierdere pe 6 luni! CFR Marfă – pierdere, CFR Călători – pierdere. Înțeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeți în direcția care trebuie”, i-a reporoșat Tudose, în august.
Tarom estimează că va înregistra în acest an pierderi în valoare de 41,2 milioane lei, în scădere cu 12,3% față de nivelul de anul trecut, la venituri totale de 1,32 miliarde lei, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli.
Bugetul companiei arată că 2017 ar urma să fie al zecelea an de pierderi pentru Tarom, având în vedere că societatea nu a mai înregistrat profit din 2007.
Tarom este al treilea transportator aerian de pasageri din România, din punct de vedere al numărului de pasageri transportați în 2016, după Wizz Air și Blue Air.