Director Datanet Systems: Criza semiconductoarelor va afecta termenele de livrare a contractelor. Sperăm ca business-ul să crească și în acest an

Director Datanet Systems: Criza semiconductoarelor va afecta termenele de livrare a contractelor. Sperăm ca business-ul să crească și în acest an
scris 6 ian 2022

Datanet Systems, unul dintre principalii integratori locali de sisteme informatice complexe și parte a grupului slovac Soitron, a închis anul precedent cu un avans de 4% al cifrei de afaceri, a estimat pentru Profit.ro directorul general adjunct al companiei, Gabriel Mușat. El spune că firma și-a atins obiectivul propus pentru anul 2021, "în contextul crizei livrărilor din domeniul IT".

"În 2021, Datanet Systems și-a îndeplinit obiectivul său de cifră de afaceri. Astfel, compania a înregistrat o creștere estimată a cifrei de afaceri de 4% față de 2020. A contat foarte mult până în ultimul moment abilitatea furnizorilor de a ne livra comenzile în cadrul anului calendaristic. Acest lucru este în fiecare an o provocare, dar în 2021 aspectul a fost într-adevăr special, în contextul crizei livrărilor din domeniul IT", a afirmat Mușat.

Urmărește-ne și pe Google News

Principalele linii de business ale Datanet Systems sunt integrarea de sisteme IT și externalizarea de servicii IT.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"În direcția de integrare de sisteme, compania și-a dezvoltat competențele pentru categoriile de tehnologii IT cu care lucrează pe termen lung: infrastructură critică de comunicații și de centre de date, sisteme de securitate informatică, arhitecturi Software Defined pentru centre de date, rețele de acces si de arie largă, sisteme securizate pentru munca de la distanță, automatizarea infrastructurilor de rețele IT și datacenter, sisteme integrate call center. Datanet este partenerul Cisco Gold cu cea mai numeroasă echipă de specialiști certificați din România. Complementar, Datanet derulează parteneriate de afaceri cu furnizori precum Aruba (HPE), F5, Fortinet, Infosim, Juniper Networks, NetApp, Palo Alto Networks, VEEAM, VMware", a mai spus reprezentantul integratorului.

BNR va permite angajaților să opereze de acasă sistemele informatice critice ale instituției. Echipamentele vor fi livrate de Datanet Systems CITEȘTE ȘI BNR va permite angajaților să opereze de acasă sistemele informatice critice ale instituției. Echipamentele vor fi livrate de Datanet Systems

Linia de business de externalizare IT, derulată de Datanet Systems Software, a înregistrat în 2021 o creștere a cifrei de afaceri cu aproximativ 75% față de anul 2020.

"În 2021, direcțiile principale de integrare IT ale companiei au avut o creștere organică, de câteva procente, cu excepția direcției de securitate cibernetică, în care am înregistrat o creștere de aproximativ 30%. În această direcție, Datanet a continuat în 2021 aplicarea la nivel național a unui set de acțiuni de dezvoltare stabilite la nivelul Soitron Group SE, grup din care compania face parte", a afirmat Mușat.

Sectorul public reprezintă, în general, 30-40% din cifra de afaceri anuală totală.
 
"Dorim să menținem această pondere și în continuare, neexcluzând însă eventuale creșteri datorate unor proiecte de infrastructura de anvergură", a arătat reprezentantul companiei.
 
Profit.ro a anunțat, în octombrie 2021, că asocierea formată din S&T România (lider) și Datanet Systems va moderniza sistemul național de protecție a infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională împotriva potențialelor amenințări provenite din spațiul cibernetic. Estimat la 127,94 milioane de lei, fără TVA, primul lot al licitației a fost atribuit pentru suma 122,98 milioane de lei, fără TVA.

În privința perspectivelor Datenet Systems în acest an, Mușat speră ca afacerile să depășească nivelul atins în 2021, dar anticipează că criza generală a semiconductoarelor va genera obstacole noi pentru activitatea companiei. 

S&T Romania și Trencadis depășesc Vodafone, NTT și IBM într-o licitație privind informatizarea învățământului. Elevii vor avea acces la o bibliotecă națională virtuală, dar peste doi ani CITEȘTE ȘI S&T Romania și Trencadis depășesc Vodafone, NTT și IBM într-o licitație privind informatizarea învățământului. Elevii vor avea acces la o bibliotecă națională virtuală, dar peste doi ani
"Termenele de livrare se prelungesc cu câteva luni și, ca urmare, duratele totale de execuție ale contractelor vor fi afectate. În acest moment lucrurile nu par sa se amelioreze dar sperăm să observăm o îmbunătățire a situației în jumătatea a doua a 2022. Sperăm că împreună cu clienții noștri să gestionăm aceasta situație de criză pe care o traversam în prezent la nivel global și să reușim să ajustăm așteptările tuturor la un nivel realist, așteptări reflectate în final în procedurile de achiziție pe care le vor organiza", a explicat reprezentantul companiei.

Pe de altă parte, Mușat anticipează creșterea cererii în zona tehnologiilor IT pentru operatori de telecomunicații, în contextul extinderii acoperirii 5G și menținerea, în contextul deficitului de specialiști IT, a unui interes ridicat pentru adoptarea tehnologiilor IT cu beneficii imediate de eficientizare, precum software-defined și process automation.

"Datanet Systems a investit in ultimii ani în aceste direcții și în prezent avem un portofoliu de soluții foarte performant, expertiză internă și experiență practică acumulată cu aceste tehnologii. În final, ne așteptăm ca business-ul nostru în 2022 să depașească volumul din 2021", a mai spus directorul companiei.

EXCLUSIV Schimbări în analiză pe o piață RCA zdruncinată de City Insurance: prinderea prin camere video a șoferilor care circulă fără poliță, un nou sistem de punctaj la accidente, reconfigurări de intersecții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbări în analiză pe o piață RCA zdruncinată de City Insurance: prinderea prin camere video a șoferilor care circulă fără poliță, un nou sistem de punctaj la accidente, reconfigurări de intersecții
În cursul anului 2021, numărul angajaților din grupul de firme Datanet a crescut prin includerea personalului Datanet Systems Cluj, noua denumire a companiei Red Dot, la care subsidiara locală a grupului Soitron Systems a devenit asociat majoritar, în septembrie 2021, precum și prin dezvoltarea activității de externalizare IT. Astfel numărul total de angajați a avansat în 2021 cu 28%, la aproximativ 160.

"În prezent, avem posturi disponibile în echipa de vânzări, în linie cu obiectivele noastre de îmbunătățire a acoperirii geografice și de extindere a portofoliului de soluții integrate IT. Efectuarea de angajări este un aspect dificil al afacerii noastre, sectorul IT din România având în ultimii ani un deficit substanțial de forță de muncă. În 2021, compania a angajat permanent în echipa de servicii informatice, pentru prima oară, un specialist din afara României", a spus Mușat.

El a adăugat că Datanet Systems nu are planificate achiziții în cursul acestui an.

"Analizăm extinderea pe termen lung în zona furnizării de soluții software, avem în vedere complementaritatea cu direcțiile noastre de business din prezent și căutăm să maximizăm astfel valoarea adăugată pentru clienții noștri", a mai spus reprezentantul integratorului.

Datanet Systems este unul dintre principalii integratori locali de sisteme IT. În 2020, compania a avut o cifră de afaceri de 125,1 milioane de lei, de la 134 milioane de lei în 2019, și un profit net de 6,48 milioane de lei, comparativ cu 7,78 milioane de lei în anul precedent.

Parte a grupului slovac Soitron din noiembrie 2009, Datanet Systems a fost înființată în anul 1998 și este specializată în furnizarea de echipamente de comunicații de date, voce și video, precum și servicii de implementare, consultanță și asistență tehnică.

Acționarii companiei sunt Soitron Group SE (Slovacia) – 57,25%, Daniela Clementina Velicu – 18,25%, Dragoș Stroescu – 12,25%, Gabriel Mușat – 12,25%, conform datelor de la Registrul Comerțului.

viewscnt
Afla mai multe despre
datanet systems
afaceri