Deznodământ: Fondul Proprietatea a pierdut acțiuni la Poștă. Participația i-a fost tăiată drastic

Deznodământ: Fondul Proprietatea a pierdut acțiuni la Poștă. Participația i-a fost tăiată drastic
scris 12 iun 2018

Fondul Proprietatea a rămas cu doar 6,48% din capitalul Poștei Române, cel mai mare jucător local de profil, ca efect al faptului că a refuzat să subscrie vreo acțiune în cadrul operațiunii de majorare a capitalului social al companiei, după ce, anul trecut, i-a cerut insolvența. Fondul controla până în prezent o participație de 25%, care i-a fost însă acum tăiată drastic.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pentru a-și menține cota în acționariat, Fondul Proprietatea ar fi trebuit să subscrie 56,67 milioane de acțiuni până la 30 mai. Titlurile rămase nesubscrise au fost însă acum anulate în ședința acționarilor Poștei Române, ca efect al refuzului.

Urmărește-ne și pe Google News

În schimb, statul, prin Ministerul Comunicațiilor, și-a majorat cota de la 75% la 93,52%, după ce a subscris 90% din acțiunile care i-au revenit în cadrul operațiunii și a virat, la 27 aprilie, suma de 153 milioane de lei în conturile Poștei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Statul va vira diferența până la 170 milioane de lei în perioada următoare.

În urma operațiunii, capitalul a crescut de la 59,48 milioane de lei la 229,48 milioane de lei. 

Fondul Proprietatea s-a dus în instanță pentru a bloca majorarea capitalului la Poșta Română CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea s-a dus în instanță pentru a bloca majorarea capitalului la Poșta Română

Prin această infuzie de capital, statul acoperă de la buget o parte din datoriile acumulate de operatorul poștal național în anii precedenți.

Profit.ro a anunțat că statul a inclus în proiectul de buget pe 2018 suma de 170 milioane de lei necesară majorării capitalului social al Poștei Române. Aceeași sumă a fost prevăzută și în bugetul pentru acest an.

Începând cu 2010, operatorul poștal național s-a confruntat cu o serie de dificultăți financiare din cauza amenzilor aplicate de către Consiliul Concurenței, în anii 2010 și 2016, cât și cu lipsa unei strategii de dezvoltare bazată pe acțiuni concrete cu proiecție în timp, care sa țină seama de evoluția continuă a pieței serviciilor poștale.

“În lipsa resurselor financiare, în situația în care veniturile realizate de companie sunt în continuă scădere și în considerarea unor datorii restante la bugetul de stat și față de partenerii contractuali care depășesc capacitatea de plată a companiei, a fost  identificată ca măsură de susținere a  activității companiei capitalizarea acesteia prin aport de  numerar”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ pentru majorarea capitalului social.

Fostul șef al Poștei cere în instanță repunerea în funcție. Într-un alt dosar, compania îi cere acestuia despăgubiri de 50.000 euro pentru postări negative pe Facebook CITEȘTE ȘI Fostul șef al Poștei cere în instanță repunerea în funcție. Într-un alt dosar, compania îi cere acestuia despăgubiri de 50.000 euro pentru postări negative pe Facebook

Procesul de capitalizare a fost inițiat în 2016 ca o măsură aprobată în cadrul Memorandumului cu tema ”Demersurile autorităților române privind cazurile sensibile de ajutor de stat aflate în analiza Comisiei Europene și propunerile de măsuri pentru soluționarea acestora, în contextul parteneriatului bilateral propus României de Comisia Europeană”, adoptat la nivelul Guvernului în sedința din 16 iunie 2016.

Ulterior adoptării memorandumului, acționarul majoritar a prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016 suma de 172 milioane de lei ca aport în numerar la procedura de majorare a capitalului social al Poștei Române.

“În cadrul schimbului de corespondență cu acționarul minoritar - Fondul Proprietatea - acesta și-a manifestat intenția de a participa la procesul de majorare a capitalului social al companiei, dar a condiționat participarea de existența unor garanții și impuneri care nu au putut fi acceptate de către acționarul majoritar, atât pe considerentul că toate tipurile de garanții solicitate depășeau prevederile cadrului legal referitor la majorarea capitalului social al unei societăți, cât și pe considerentul că, proporțional cu cota de participare deținută de acționarul minoritar, aceste impuneri nu își găseau justificarea. Având în vedere că acționarul minoritar nu a renunțat la condiționalitățile privind majorarea capitalului social procesul de capitalizare  al companiei nu s-a putut finaliza până la finele anului 2016”, se precizează în document.

Un fost director CNAS și CERT-RO, numit administrator Telekom România. Plus un fost partener de afaceri al ministrului Comunicațiilor CITEȘTE ȘI Un fost director CNAS și CERT-RO, numit administrator Telekom România. Plus un fost partener de afaceri al ministrului Comunicațiilor

În bugetul de stat pe anul 2017 au fost prevăzute credite bugetare în sumă de 170 milioane de lei pentru capitalizarea operatorului, ca aport al statului, prin MCSI, proporțional cu cota de participare deținută.

Finalizarea operațiunii a întârziat și statul a prevăzut în bugetul pentru 2018 aceeași sumă pentru capitalizarea Poștei.

Cu afaceri de peste 1 miliard de lei, Poșta Română este cel mai mare jucător local de profil, cu o rețea de 5.600 de unități teritoriale și peste 24.000 de angajați.

În intervalul 2009 - 2015, Poșta a raportat numai pierderi, cu excepția anului 2014, când rezultatul net a fost pozitiv și a atins 22,89 milioane de lei. Însumate, pierderile s-au ridicat la 518,5 milioane de lei în perioada menționată.

La nivelul anului 2016, compania a obținut un profit net de 10,45 milioane de lei, indicator care a crescut la 13,91 milioane de lei la finele anului 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
posta romana
actionariat
cota
capital social