Datanet Systems și Metaminds vor livra către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), pentru suma de 84,04 milioane de lei, echipamente și soluții de comunicații și distribuție pentru viitoarea platformă de cloud guvernamental, proiect cu un buget de peste 370 milioane euro.
Defalcat, Datanet Systems va încasa 62,39 milioane de lei pentru componenta distribuție servicii VPN (lot 3), în timp ce Metaminds va primi suma de 21,64 milioane de lei pentru livrarea componentei Hub VPN (lot 1) și a soluției de securizare a traficului VPN (lot 2).
Întreaga procedură a fost estimată 100,41 milioane de lei, fără TVA, pentru 27 luni. Mai multe detalii AICI.
CITEȘTE ȘI ASF extinde lista - Euroins Insurance, parte a grupului bulgar Eurohold, cu faliment deschis în România, poate subscrie mai multe categorii de risc pe piața locală a asigurărilor, dar fără RCAMetaminds a fost înființată în anul 2015 și desfășoară activități de comerț cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software- ului (cod CAEN 4651), fiind controlată de Servicebridge Partners - 48%, Metacapital Holding - 30,32%, Andrei Cruceru - 17,28% și Giorgia Bordușanu - 4,4%, potrivit datelor termene.ro.
Acționarii Servicebridge Partners sunt Andrei Cruceru - 25%, Marius Ionuț Marinescu - 25%, Silviu Gabriel Nicolaescu - 25% și Metacapital Holding - 25%. Metacapital Holding este proprietatea lui Andrei Cruceru - 95% și Giorgia Bordușanu - 5%.
Datanet Systems a fost înființată în anul 1998 și este unul dintre principalii integratori locali de sisteme IT.
În 2022, potrivit datelor publice, compania a consemnat o cifră de afaceri de 174,2 milioane de lei, de la 129,2 milioane de lei în anul precedent, și un profit net de 5,1 milioane de lei, de la 6,66 milioane de lei în 2021.
Compania a devenit parte a grupului slovac Soitron din noiembrie 2009. Acționarii companiei sunt Soitron Group SE (Slovacia) – 69,5%, Daniela Clementina Velicu – 18,25%, Dragoș Stroescu – 12,25%, conform datelor termene.ro.
CITEȘTE ȘI Desantul IT pe piața locală continuă. După Red Hat, un nou gigant american vine în RomâniaPlatforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,866 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit datelor Executivului.
Perioada de operare a investiției este de 10 ani de la data finalizării implementării investiției", se precizează în document.
Pentru acest an, din totalul planului de investiții, bugetul alocat însumează 674,63 milioane de lei, în 2024 se preconizează suma 779,3 milioane de lei, iar în 2025 se vor cheltui 412,225 milioane de lei.
Beneficiarii investiției sunt Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), Serviciul pentru Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).
CITEȘTE ȘI FOTO CEO Sezamo România, obligat de cereri să onoreze personal comenzile: Multe cuvinte care nu pot fi spuse mi-au trecut prin gând după o zi de trafic în București. Totuși, pot spune că este...provocator
"Scopul investiției este de a implementa infrastructura de cloud guvernamental, utilizând tehnologii sigure și eficiente din punct de vedere energetic pentru a asigura caracterul sigur, interoperabil și standard al datelor publice. Implementarea acestei investiții include: (i). amenajarea de centre de date Tier IV de la momentul conceperii pentru cele două centre principale de date și Tier III de la momentul conceperii pentru cele două centre secundare de date; (ii). furnizarea unei infrastructuri specifice pentru tehnologia informației și comunicațiilor; (iii). dezvoltarea și extinderea infrastructurii de sprijin (energie electrică, măsuri de securitate fizică și cibernetică); (iv). implementarea unei infrastructuri TIC scalabile și cu disponibilitate ridicată în fiecare centru de date", se precizează într-un document al Executivului.
Platforma de cloud guvernamental, așa cum este definită în OUG 89/2022, este constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită în continuare cloud-ul privat guvernamental și din resurse și servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.
Conform PNRR, în realizarea cloud-ului guvernamental se vor avea în vedere, în mod special, soluții de cloud hibrid utilizate în funcție de nivelurile de sensibilitate și durabilitate ale datelor și de modalitățile de utilizare și ale aplicațiilor și organizarea într-o structură de încredere concentrică pe trei niveluri care evoluează progresiv din interior către exterior.
CITEȘTE ȘI Mașinile Poliției vor fi monitorizate GPS. Soluția va fi furnizată de Vodafone Romania
"Infrastructura IT existentă în prezent în cadrul instituțiilor care livrează servicii publice digitale este inadecvată, fragmentată, depășită din punct de vedere tehnologic, cu nivel redus de interconectare și grad scăzut de securitate cibernetică. Prin implementarea investiției vor fi asigurate infrastructura, tehnologiile și operarea cloud-ului guvernamental pentru viitoarele aplicații ale instituțiilor publice în cloud prin furnizarea de servicii IaaS, PaaS și SaaS într-un mod unitar, standardizat, eficient și adaptat cerințelor utilizatorilor finali, firme și/sau cetățeni. Operațional, cloud-ul guvernamental va funcționa cu asigurarea elasticității specifice tehnologiilor de cloud computing și, respectiv, a disponibilității ridicate prin implementarea a două centre de date principale și două centre de date secundare, de nivel Tier III/IV by design. Realizarea celor două centre de date secundare, interoperabile cu cele două centre de date principale, este necesară pentru asigurarea cerințelor tehnice și legale de business continuity și disaster recovery", se arată în document.
Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul guvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025.