”Dacă spațiul Schengen moare, UE moare”, avertizează comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Dimitris Avramopoulos

”Dacă spațiul Schengen moare, UE moare”, avertizează comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Dimitris Avramopoulos
scris 13 oct 2017

Sfârșitul liberei circulații în spațiul Schengen ar fi fatal Europei, a avertizat vineri comisarul european însărcinat cu Afacerile Interne Dimitris Avramopoulos, într-o reuniune a miniștrilor de Interne din statele membre UE, la Luxemburg, relatează AFP.

”Împărtășim îngrijorările anumitor state membre, din motive de securitate”, a declarat în fața presei Avramopoulos. ”Dar Schengen este în viață și trebuie să rămână în viață”, a adăugat el, ”pentru că dacă Schengen moare, Europa moare”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai multe state europene, cu Franța și Germania în frunte, pledează în favoarea unei modificări a actualelor reglementări ale spațiului Schengen, pe care le consideră depășite în fața permanenței amenințării teroriste.

Curtea de Conturi a constatat 132.746 nereguli la bugetele locale, cu abateri financiar-contabile de peste 87 miliarde lei, în 8 ani și jumătate CITEȘTE ȘI Curtea de Conturi a constatat 132.746 nereguli la bugetele locale, cu abateri financiar-contabile de peste 87 miliarde lei, în 8 ani și jumătate

Fără să ceară sfârșitul liberei circulații, ele doresc să poată să reintroducă mai ușor controale la frontiere, pe perioade mai lungi, pe care reglementările actuale nu le autorizează.

Comisia Europeană (CE) a acceptat principiul unei reforme în acest sens a Codului Schengen, însă ea nu vrea să meargă atât de departe cât cer atât Parisul și Berlinul, cât și Austria și Danemarca.

Fără să aștepte reforma în curs și bazându-se pe regulile actuale, aceste țări au anunțat deja că vor prelungi cu șase luni controalele temporare aflate în vigoare în prezent la frontierelor încă din 2015, subliniind asupra unor noi amenințări teroriste.

Franța a informat Comisia Europeană (CE) că își va prelungi până la 30 aprilie controalele, reintroduse după atentatele de la paris și Saint-Denis pe 13 noiembrie 2015 și care expirau la sfârșitul acestei luni. Germania a anunțat joi că a făcut același lucru.

Cele două state au salutat vineri, la Luxemburg, faptul că CE a pus o reformă a Codului Schengen pe masa negocierii între statele membre.

”Noi credem că acesta este un pas înainte extrem de important”, a declarat ministrul francez de Interne Gérard Collomb, care s-a exprimat în fața presei alături de omologul său german Thomas de Maizière.

Însă, ”în privința modalităților, avem de făcut câteva remarci”, a adăugat ministrul francez.

Decizie: Vodafone își închide serviciul de plăți cu mobilul. Ce se întâmplă cu banii din contul clienților CITEȘTE ȘI Decizie: Vodafone își închide serviciul de plăți cu mobilul. Ce se întâmplă cu banii din contul clienților

Comisia propune extinderea la un an, de la șase luni, a perioadei maxime de reintroducere a controalelor, în cazul amenințării la adresa securității unei țări.

În cazul în care amenințarea persistă, ea propune o prelungire suplimentară de până la doi ani, însă, în acest caz, cu acordul celorlalte state membre.

Parisul și Berlinul doresc perioade mai lungi, dar ele contestă mai ales necesitatea obținerii aprobării celorlalte țări.

”Noi dorim să păstrăm suveranitatea națională asupra unei probleme fundamentale a fiecărei țări, și anumea cea a terorismului”, a insistat Collomb.

Mai multe țări au deplâns, însă, atât prelungirea controalelor actuale, cât și perspectiva ca ele să fie și mai ușor de reintrodus în viitor. Aceste state se tem că libera circulație, un progres major al construcției europene, va fi amenințată în cadrul spațiului Schengen prin consecințe economice puternice.

”Sunt foarte trist din cauza acestor propuneri”, a reacționat vineri, la Luxemburg, ministrul slovac de Interne Robert Kalinak.

”Trebuie să ne întoarcem la realitate și să apărăm Schengen la frontierele externe”, ci nu la frontierele interne, a subliniat el.

Potrivit unui diplomat, Polonia, Ungaria și Slovenia și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea, într-o dezbatere, vineri dimineața, între miniștri.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen. ue