Curtea de Conturi a UE: Există încă zone în România unde apa potabilă nu este conformă cu directivele europene

Curtea de Conturi a UE: Există încă zone în România unde apa potabilă nu este conformă cu directivele europene
scris 12 sep 2017

Calitatea apei potabile din România, Bulgaria și Ungaria s-a îmbunătățit în ultimii ani cu sprijinul fondurilor din partea Uniunii Europene, dar sunt încă necesare investiții semnificative, potrivit unui raport prezentat de Curtea Europeană de Conturi, citat deThe Sofia Globe.

Contribuția financiară a Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune, în perioada 2007-2020, la gestionarea și furnizarea apei potabile în România, Bulgaria și Ungaria, se ridică la 3,7 miliarde de euro, afirmă Curtea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

Auditorii au examinat acțiunile privind calitatea apei potabile în cele trei țări ale UE, acoperind perioada de la aderarea țărilor până la finele anului 2016. Per ansamblu, accesul la apă potabilă s-a îmbunătățit, în special datorită investițiilor importante din ultimii ani.
Totuși, auditorii au concluzionat că există încă zone în care apa din rețeaua publică nu respectă pe deplin Directiva UE din 1998 privind apa potabilă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Blocaj în piața asigurărilor: firmele nu mai pot schimba prețurile RCA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Blocaj în piața asigurărilor: firmele nu mai pot schimba prețurile RCA



România, Ungaria și Bulgaria au nevoie de investiții publice și private semnificative pentru a asigura accesul populației la apă potabilă de bună calitate și pentru a garanta menținerea adecvată a proiectelor finanțate de UE.

"Sprijinul financiar de la bugetul UE pentru aceste rețele de apă a fost substanțial, dar nu ar trebui să înlocuiască cheltuielile din partea stetelor membre. Cele trei țări vor trebui să investească, în total, peste 6 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2020 pentru a-și acoperi nevoile", a spus George Pufan, reprezentantul României la Curtea Europeană de Conturi.

Raportul Curții Europene de Conturi le recomandă României, Bulgariei și Ungariei să solicite - ca parte a criteriilor de selecție pentru proiectele naționale privind instalațiile de apă - includerea planurilor de reducere a pierderilor de apă, să se asigure că tarifele contribuie la o infrastructură durabilă și să furnizeze sprijin financiar gospodăriilor pentru care costurile apei depășesc rata de accesibilitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa potabila
romania
fonduri
fond coeziune
curea conturi
a udit