Culmea birocrației: Formularul de TVA, ”simplificat” după reclamațiile mediului privat, devine, în fapt, mai complicat

Culmea birocrației: Formularul de TVA, ”simplificat” după reclamațiile mediului privat, devine, în fapt, mai complicat
scris 30 mar 2016

Formularul D394, prin care trebuie declarate toate operațiunile cu TVA, a fost simplificat, conform declarațiilor oficiale, iar un proiect a fost publicat miercuri, în acest sens. Cu toate acestea, noua declarație este mai amplă, introduce noi obligații și doar amână, în loc să elimine, una dintre cerințele care au nemulțumit mediul privat. Consultantul fiscal Cornel Grama a analizat-o în detaliu și a ajuns la concluzia că povara birocratică va fi și mai apăsătoare.

Formularul D394 a ajuns în topul reclamațiilor pe site-ul Comisiei de tăiat hârtii maisimplu.gov.ro. Ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 aprilie, dar va fi amânat pentru 1 iulie. Atât ministrul Finanțelor, Anca Dragu, cât și președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș, au vorbit despre simplicarea declarației.

Urmărește-ne și pe Google News

În cursul zilei de miercuri, pe site-ul ANAF a fost publicat proiectul noii declarații. Contrar așteptărilor mediului privat, formularul nou are 16 pagini care conțin categoriile de informații care sunt solicitate, semnificativ mai multe, comparativ cu cele 9, din varianta reclamată. În forma care se aplica până în acest an, avea 2 pagini. Prin urmare, volumul datelor care trebuie oferite crește.

”Consider că formularul 394, atât de contestat de către antreprenori, contabilli, consultanți fiscali, nu numai că nu se simplifică, dar devine și mai complex, mai stufos, implicând și mai multe resurse din partea contribuabililor și a programelor de contabilitate ale acestora”, afirmă consultantul fiscal Cornel Grama, care arată că, din aceste considerente posibilitatea erorilor devine și mai mare, cu riscul unor sancțiuni sau încadrarea contribuabililor la risc fiscal ridicat în vederea unei inspecții fiscale. 

Dragu a explicat cum vor fi modificate formularele privind TVA, reclamate de cetățeni. D394 se amână până în iulie CITEȘTE ȘI Dragu a explicat cum vor fi modificate formularele privind TVA, reclamate de cetățeni. D394 se amână până în iulie

Practic, prin proiect este eliminată depunerea retroactivă pentru lunile scurse de la începutul anului, este amânată intrarea în vigoare cu trei luni, precum și  declararea pentru livrările mai mici de 10.000 lei către persoane fizice, devine opțională cerința privind CNP-ul persoanelor fizice.

În rest, sunt menținute marea majoritatea a cerințelor și chiar sunt introduse unele în plus. Consultantul Cornel Grama a inventariat noutățile, comparativ cu varianta reclamată, din fiecare casetă a formularului:

Caseta C - Operațiunile desfășurate cu persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România. Au fost introduse suplimentar: obligația de a declara numărul de facturi emise cu livrările  de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC și laptopuri ce se vor evidenția distinct în funcție de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, înscrise într-o factură, respectiv dacă aceasta este mai mică de 22.500 lei. Așadar și dacă vinde un telefon cu  500 de lei există aceasta obligație.

Acestea se vor declara separat (defalcat) în facturi grupate pe: telefoane mobile; microprocesoare; console de jocuri, tablete PC și  laptopuri. Obligația aceasta este atât pentru cei care aplică sistemul normal de TVA cât și pentru cei care aplica sistemul de TVA la încasare.

A doua obligație este cea de a declara numărul  facturilor emise și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități. Este atât pentru cei cu regim normal de TVA, cât și pentru cei cu TVA la încasare.

Efectele celebrului D088: blocaj, premiza vinovăției, firme vândute ca la piață, administratori fictivi. Ce trebuie schimbat? CITEȘTE ȘI Efectele celebrului D088: blocaj, premiza vinovăției, firme vândute ca la piață, administratori fictivi. Ce trebuie schimbat?

A treia obligație este de a declara valoarea totală a bazei impozabile aferentă achizițiilor de bunuri și servicii taxabile și valoarea totală a TVA aferentă acestora, defalcate pe cote de TVA , cu excepția celor pentru care s-au primit facturi simplificate ;achizițiile de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC și laptopuri se vor evidenția distinct în funcție de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, înscrise într-o factură, respectiv dacă aceasta este mai mică de 22.500 lei. Prin urmare și dacă se cumpară  un telefon cu  500 de lei există această obligație. Acestea se vor declara separat  (defalcat) în facturi grupate pe: telefoane mobile; microprocesoare, console de jocuri, tablete PC și  laptopuri. Obligația aceasta  este atât pentru cei care aplică sistemul normal de TVA cât și pentru cei care aplică sistemul de TVA la încasare.

A patra obligație este de a declara numarul  facturilor primite si valoarea totală a bazei impozabile aferentă achizițiilor de bunuri și servicii efectuate de la persoane impozabile care aplică regimul special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități; (atât pentru cei cu regim normal de TVA, cât și pentru cei cu TVA la încasare).

D - Operațiuni desfășurate cu persoane neînregistrate în scopuri de TVA. Au fost introduse suplimentar :

Obligația de a declara numărul  facturilor emise și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate de către persoana impozabilă care aplică sistemul normal de TVA pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități. Este atât pentru cei cu regim normal de TVA, cât și pentru cei cu TVA la încasare.

Este important de observat că se declară facturi emise către aceste persoane cu nume, prenume, CNP sau CUI, țară, localitate - județ/sector, strada, număr, bloc, apartament, precum și alte detalii referitoare la adresă (eventual daca are balcon sau garaj)!

Belciu, PwC: ANAF este într-un proces de modernizare, dar ar trebui să fie mai multe rezultate și să se vadă mai repede CITEȘTE ȘI Belciu, PwC: ANAF este într-un proces de modernizare, dar ar trebui să fie mai multe rezultate și să se vadă mai repede

Excepțiile prevăd că pentru perioada 01.07.2016- 31.12.2016, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate către persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuală mai mică sau egală cu 10.000 lei, se va completa numărul total al facturilor emise, valoarea totală a bazei impozabile și TVA aferentă acestora, defalcate pe cote de TVA. Aceeași prevedere se aplică în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate de persoanele impozabile care aplică regimul special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități.

Însă, de la 1 ianuarie 2017, vor fi cuprinse în lista de detaliu - nume, prenume, CNP sau CUI, țara, localitate, judet/sector, strada, număr, bloc, apartament, precum și alte detalii privind adresa - toate facturile emise către persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora.

Noul șef al ANAF, Dragoș Doroș: Avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a formularului 088 CITEȘTE ȘI Noul șef al ANAF, Dragoș Doroș: Avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a formularului 088

E - Operațiunile desfășurate cu persoane impozabile nestabilite în România care sunt stabilite în alt stat membru, neînregistrate și care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România. Au fost introduse suplimentar: obligația contribuabilului de a declara numărul  facturilor emise și  valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate de către persoana impozabilă pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități. Imporant este că se vor declara numai operațiunile derulate pe teritoriul național care nu se înscriu în declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare (formular 390).

F - Operațiunile desfășurate cu persoane impozabile neînregistrate și care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene.

A fost introdusă suplimentar obligația contribuabilului de a declara numărul  facturilor emise și valoarea totală a bazei impozabile aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate de către persoana impozabilă pentru operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități. În schimb, nu vor fi declarate operațiunile de import de bunuri (inclusiv în cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amânare de la plata in vamă a TVA).

I - Alte informații. Au fost introduse suplimentar seria și numărul facturilor emise de persoana impozabilă în calitate de beneficiar, în numele furnizorilor; numărul total de facturi emise în perioada de raportare de către beneficiari, în numele persoanei impozabile, seria și numărul acestora, precum și denumire și CUI  beneficiari și numărul total de facturi emise în perioada de raportare decătreterți, în numele persoanei impozabile, seria și numărul acestora, precum și denumire și CUI terți. De asemenea se vor declara în plus: valoarea totală a TVA colectată aferentă marjei de profit din perioada de raportare, indiferent de data la care au fost efectuate operațiunile de către persoanele impozabile care aplică regimul  special pentru agențiile de turism/ regimul special pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități.

viewscnt
Afla mai multe despre
formualr tva
guvern
anaf
d394