Control la Radiocom. Prime nejustificate, achiziții supraevaluate sau nevalorificate, decontări suspecte pentru parfumuri și cadouri

Control la Radiocom. Prime nejustificate, achiziții supraevaluate sau nevalorificate, decontări suspecte pentru parfumuri și cadouri
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 21 feb 2018

Curtea de Conturi a constatat la Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), pentru perioada 2012-2015, că directori și administratori au propus și aprobat, printre altele, acordarea de prime considerate acum de inspectori ca nejustificate, realizarea de achiziții la prețuri supraevaluate sau nevalorificate și decontări suspecte pentru parfumuri, coșuri cadou și aranjamente florale.

Astfel, în perioada 2013-2015, SNR a acordat prime pentru “rezultate deosebite în activitatea desfășurată”, în condițiile în care atribuțiile pentru care au fost acordați banii erau stabilite prin fișa postului și nu reprezentau rezultate “deosebite”, ceea ce a creat patrimoniului SNR un prejudiciu estimat la 833.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, SNR a achiziționat un raport de consultanță financiară, în valoare de 57.000 lei, fără a fi utilizat efectiv în activitatea curentă a societății, în condițiile în care în structura operatorului telecom, controlat integral de stat, existau departamente de specialitate.

“Optând pentru achiziționarea raportului de consultanță de la un prestator extern, care nu era necesar și nu a fost utilizat, patrimoniul SNR a fost prejudiciat cu suma plătită acestuia”, se arată în nota de control.

Prin derularea unei proceduri de atribuire directă, SNR a achiziționat o construcție ușoară din termopan, inclusiv amenajarea acesteia, la un preț supraevaluat de 78.000 lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 9.000 lei/mp (aproximativ 2.000 euro/mp), în condițiile în care prețul pe metru pătrat al unui imobil, cu destinația de locuință, nu depășea, la acea dată, 500 euro/mp.

Totodată, prin aprobarea derulării unei licitații publice, în urma căreia a fost încheiat un acord-cadru pentru servicii de reparații a unor echipamente (unități radio de exterior și unități radio de interior), patrimoniul SNR a fost prejudiciat prin supraevaluarea contravalorii acestor servicii, cu 103.000 lei fără TVA.

Operatorul a plătit 102.000 lei (inclusiv TVA) pentru realizarea unui “Studiu de prefezabilitate pentru identificarea unor amplasamente ale SNR, în vederea implementării unor sisteme alternative de producere a energiei electrice”, care însă nu a fost valorificat și în condițiile în care societatea a înregistrat pierderi, asigurându-și sursele de finanțare din credite bancare.

SNR are de plătit peste 200.000 lei unui fost director general al companiei demis în 2015 pentru că nu și-a atins obiectivele CITEȘTE ȘI SNR are de plătit peste 200.000 lei unui fost director general al companiei demis în 2015 pentru că nu și-a atins obiectivele

“Având în vedere că studiul de prefezabilitate obținut nu a făcut obiectul niciunei analize și nu s-a emis nicio decizie cu privire la concluziile desprinse din conținutul acestuia, SNR a fost prejudiciată cu suma de 102.000 lei”, se arată în raport.

Curtea de Conturi a mai constatat că, în perioada 2014-2015, directorul Sucursalei Direcția Radiocomunicații București a utilizat în interes personal două autoturisme din patrimoniul SNR, fără a suporta din venituri proprii cota-parte din cheltuielile de funcționare (asigurări, revizii, reparații etc.), pentru kilometrii parcurși în scop personal.

De asemenea, SNR a decontat cheltuieli de 29.000 lei pentru achiziția de bunuri (ceas, stilou, parfumuri, coșuri cadou, aranjamente florale) față de care există suspiciuni cu privire la realitatea și destinația acestora.

“Implementarea și derularea proiectului WiMAX în baza unei fundamentări defectuoase, a creat premisele producerii unei pagube patrimoniului SNR de 196.663.000 lei, echivalentul a 44.295.000 euro, estimată la nivelul pierderilor înregistrate din derularea proiectului”, se mai spune în raport.

SNR a lansat comercial serviciul WiMAX în noiembrie 2010, la Onești, după ce inițial au fost efectuate teste tehnice în mai multe regiuni pilot din județele Tulcea, Cluj, Prahova și Harghita, în special în zonele geografice dificil de accesat pe alt tip de infrastructură decât radio.

Operatorul și-a propus să construiască o rețea națională WiMAX în baza unei licențe în benzile de frecvențe radio de 3,6 GHz-3,8 GHz, câștigată în noiembrie 2008. Cuantumul taxei de licență s-a ridicat la două milioane de euro.

Lipsa investițiilor în IT afectează veniturile Siveco Romania și în 2017, al treilea an consecutiv de declin. Șeful companiei anticipează un avans de 10% în acest an CITEȘTE ȘI Lipsa investițiilor în IT afectează veniturile Siveco Romania și în 2017, al treilea an consecutiv de declin. Șeful companiei anticipează un avans de 10% în acest an

Bugetul necesar pentru realizarea rețelei WiMAX a fost estimat la 40 milioane de euro, conform datelor ale operatorului anunțate în 2011.

În 2011, la un eveniment de specialitate, Cristian Nițu, fost director general al SNR, spunea că operatorul a investit în dezvoltarea rețelei de acces circa 34 milioane de euro, respectiv în fibră optică, în radiorelee, în alte echipamete telecom. El anticipa atunci că în 2012 SNR va vinde toată capacitatea disponibilă pe WiMAX și că operatorul va avea zeci de mii de abonați pentru serviciile furnizate prin acest standard de telecomunicații.

WiMAX este un standard care permite furnizarea de servicii de acces la Internet la viteze ridicate, pe arii extinse, de până la 50 kilometri, prin tehnologii fără fir.

Curtea de Conturi a mai constatat că SNR a participat la majorarea capitalului social al unei societăți (Adria Flux SRL București – n.r.), la care compania deține o participație de 20%, cu suma de 2,121 milioane de lei. Suma a fost virată într-un cont curent, și nu într-un cont specific capitalului social, iar majorarea de capital social nu s-a realizat.

“Întrucât suma a fost utilizată în alte scopuri decât majorarea de capital, iar SNR nu și-a mărit participația și nu a recuperat decât parțial suma virată, diferența de 1.508.000 lei constituie prejudiciu”, se spune în raport.

La începutul acestui an, Curtea de Apel București a admis o cerere depusă de SNR prin care solicita deschiderea procedurii insolvenței împotriva debitorului Adria Flux.

SNR deține o creanță certă, lichidă și exigibilă în sumă totală de 1.482.519,73 lei, constatată prin titluri executorii, respective hotărâri judecătorești.

În afară de datoria față de SNR, Adria Flux are față de ANAF datorii de 41.976 lei.

Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Am acționat cu responsabilitate în chestiunea creditelor în franci elvețieni. N-a fost o situație fericită, dar am plătit pentru ea CITEȘTE ȘI Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Am acționat cu responsabilitate în chestiunea creditelor în franci elvețieni. N-a fost o situație fericită, dar am plătit pentru ea

Ultimul bilanț disponibil la Ministerul Finanțelor, aferent anului 2013, arată că Adria Flux a raportat afaceri sub 200.000 lei și un profit net de 101.859 lei.

SNR este cel mai mare jucător local în domeniul broadcasting-ului (difuzare și transport programe radio și TV). De asemenea, sub brandul Radiocom, SNR este furnizor de rețele și servicii de comunicații, transfer de date și Internet.

În 2016, afacerile operatorului au scăzut cu 15,3%, la 280,64 milioane de lei. De asemenea, pierderea SNR a crescut de la 1,7 milioane de lei la 28,3 milioane de lei.

În perioada 2010 – 2016, operatorul de stat a generat pierderi în fiecare an, care, cumulate, se apropie de 250 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
snr
radiocom
curtea de conturi
control
prejudicii
telekom