Consiliul European din iunie, reprogramat din cauza referendumului privind un eventual Brexit

Consiliul European din iunie, reprogramat din cauza referendumului privind un eventual Brexit
scris 26 mar 2016

Reuniunea din iunie a Consiliului European a fost amânată cu patru zile din cauza referendumului din Marea Britanie pe tema ieșirii țării din Uniunea Europeană, programat pentru 23 iunie, dată la care ar fi trebuit să înceapă întâlnirea șefilor de guverne din statele membre, scrie Reuters, care citează surse din UE.

Întâlnirea liderilor europeni, care trebuia să aibă loc pe 23-24 iunie, a fost reprogramată pentru perioada 27-28 iunie, potrivit surselor menționate.

Urmărește-ne și pe Google News

Reprezentanții Consiliului nu au comentat informația.

Prin amânarea reuniunii, oficialii europeni speră să se asigure că nu vor lua decizii pripite ca răspuns la rezultatul referendumului. Sondajele de opinie derulate până în prezent arată o luptă strânsă între membrii campaniei condusă de premierul David Cameron pentru menținerea Marii Britanii în UE și opozanții acesteia, în frunte cu primarul Londrei, Boris Johnson.

Boris Johnson, primarul Londrei: Industria financiară londoneză ar înflori după Brexit CITEȘTE ȘI Boris Johnson, primarul Londrei: Industria financiară londoneză ar înflori după Brexit

"Vote Leave" ("Votează plecarea"), una dintre grupările care sprijină desprinderea Marii Britanii din UE, a anunțat sâmbătă că beneficiază de susținerea a aproximativ 250 de directori de companii, la o lună după ce șefii a mai mult de o treime dintre cele mai mari 100 de companii active pe piața britanică au avertizat că o eventuală ieșire din UE ar descuraja investițiile pe plan local și ar periclita locurile de muncă și dezvoltarea economică. 

Temerile privind un potențial Brexit au dus la deprecierea puternică a lirei sterline față de dolarul american și de euro în ultimele săptămâni, iar traderii analizează diferite posibilități pentru a exploata fluctuațiile monedei în ziua referendumului. Un vot în favoarea rămânerii în Marea Britanie va conduce, cel mai probabil, la o apreciere puternică a lirei sterline în fața principalilor rivali, în timp ce un rezultat negativ va genera o evoluție contrară.

Potrivit unor surse citate de Times, mai multe fonduri de hedging intenționează să se folosească de informațiile de la exit poll-urile desfășurate în particular pentru a anticipa mișcările monedei britanice și a marca profituri.

Potrivit legislației britanice, este ilegală publicarea rezultatelor exit poll-urilor înaintea terminării procesului de votare, însă traderii ar putea utiliza sondajele neoficiale pentru a paria pe scăderea sau creșterea cotațiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
referendum
consiliul european
reuniune
amanare