Autoritățile române au ca prioritate și vor încerca în continuare să obțină liberalizarea regimului de vize în relația cu Statele Unite, însă, spre deosebire de situația din Canada, va fi un proces mai complicat, pentru că legislația americană nu este ușor de modificat, a declarat miercuri Leonard Orban, consilier prezidențial pentru probleme europene, într-o conferință pe teme europene organizată de Institutul European din România și Ambasada Poloniei.
Consilierul prezidențial a subliniat că vizele pentru Canada și cele pentru SUA pentru cetățenii români sunt chestiuni separate, deoarece legislația din Canada a permis ridicarea vizelor printr-o decizie politică, în cadrul negocierilor pentru acordul economic și de comerț - CETA - dintre UE și Canada, scrie News.ro.
"În Statele Unite, lucrurile sunt diferite. Există o anumită legislație, nu e foarte simplu să fie modificată, dar ce pot să vă asigur e că autoritățile române au această prioritate, în acțiunile pe care le desfășoară, și că o să încercăm în continuare să obținem această liberalizare a regimului de vize și în relație cu Statele Unite. Dar va fi un proces mai complicat, pentru că există această legislație și nu e foarte simplu să fie modificată”, a spus Orban.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebat dacă ar putea exista o întâlnire între cei doi președinți, Klaus Iohannis și Donald Trump, consilierul prezidențial spune că nu poate nici confirma și nici infirma o astfel de posibilitate, dar că ”rămâne de văzut”.
Guvernul a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că, în urma semnării tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetățenii români în două etape, parțial de la 1 mai 2017 și total de la 1 decembrie.
Executivul preciza atunci că, "în urma discuțiilor intense din ultimele luni între cei doi prim-miniștri, Dacian Cioloș și Justin Trudeau", Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toți cetățenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parțială de la 1 mai 2017.
În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare parțială a vizelor pentru cetățenii români eligibili care călătoresc în această țară.
Astfel, la 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care dețin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.
La aceeași conferință, Orban a susținut că cele mai mari probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent sunt migrația și Brexit-ul.
”Atât timp cât Uniunea nu e capabilă să acționeze unit și să găsească soluții de compromis la problemele cu care se confruntă, normal că și România este afectată. Nu e afectată special, dar e afectată dacă Uniunea nu funcționează”, a afirmat Orban.
A doua economie a UE a decis în luna iunie, în urma unui referendum, să părăsească Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o problemă foarte serioasă pentru toate statele membre, consideră consilierul prezidențial.
”Este pentru prima dată când Uniunea Europeană nu crește din punctul de vedere al numărului de membri, ci scade. E o problemă”, a menționat Orban.
Brexit-ul are și consecințe bugetare, spune el, și ridică totodată probleme politice și administrative la nivelul UE.
”Va fi foarte dificil de găsit soluții într-un timp relativ scurt. 18 luni e aproape nimic. Pentru că în tratat este prevăzută o perioadă de doi ani, dar practic negocierea trebuie să fie finalizată în 18 luni ca să permită inclusiv dezbaterea în Parlamentul European a acordului la care se va ajunge (...) Rolul Uniunii Europene ca actor global va fi influențat de această plecare a Marii Britanii din UE”, a mai spus Orban.