Conflict la Poștă: Fondul Proprietatea a refuzat să vină la AGA pentru capitalizarea companiei, căreia i-a și cerut insolvența, și riscă să piardă drastic din acțiuni

Conflict la Poștă: Fondul Proprietatea a refuzat să vină la AGA pentru capitalizarea companiei, căreia i-a și cerut insolvența, și riscă să piardă drastic din acțiuni
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 27 mar 2018

Fondul Proprietatea a refuzat să participe la ședința recentă a acționarilor Poștei Române în care a fost semnată majorarea capitalului social al companiei, căreia i-a cerut insolvența în a doua parte a anului trecut.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Dacă nu va participa la operațiune, Fondul Proprietatea, care astăzi are o cotă de 25%, va trebui să accepte o reducere a participației la 6,48%.

Urmărește-ne și pe Google News

La ședință, Ministerul Comunicațiilor, care deține 75% din acțiuni, a hotărât majorarea capitalului social cu 226,67 milioane de lei prin aport în numerar.

Din această sumă, Ministerul Comunicațiilor va contribui cu 170 milioane de lei, bani care provin de la bugetul statului și care vor acoperi datoriile operatorului poștal național

În prezent, Poșta Română are un capital social de 59.487.787 lei.

ULTIMA ORĂ Cheltuielile statului au crescut puternic, cu aproape 40% în primele două luni, de două ori mai repede decât veniturile. Pe lângă salarii, Guvernul a cheltuit mai mult și pentru investiții și subvenții CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cheltuielile statului au crescut puternic, cu aproape 40% în primele două luni, de două ori mai repede decât veniturile. Pe lângă salarii, Guvernul a cheltuit mai mult și pentru investiții și subvenții

Acțiunile care vor fi emise vor putea fi subscrise în termen de 35 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, până la 1 iunie.

Titlurile rămase nesubscrise vor fi anulate.

“Acțiunile emise în schimbul aporturilor în numerar vor trebui plătite la data subscrierii în proporție de cel puțin 30% din valoarea lor nominală și, integral, în termen de 3 ani de la data publicării în Monitorul Oficial”, se arată în hotărârea acționarilor companiei.

Profit.ro a anunțat că statul a inclus în proiectul de buget pe 2018 suma de 170 milioane de lei necesară majorării capitalului social al Poștei Române. Aceeași sumă a fost prevăzută și în bugetul pentru acest an.

Telekom Romania extinde traficul nelimitat de date 4G și la cartelele preplătite CITEȘTE ȘI Telekom Romania extinde traficul nelimitat de date 4G și la cartelele preplătite

În cazul subscrierii doar de către acționarul majoritar, respectiv Ministerul Comunicațiilor, a titlurilor care vor fi emise în cadrul operațiunii, capitalul social al Poștei se va ridica la 229.487.787 lei.

În această situație, statul își majora cota de la 75% la 93,52%, iar Fondul Proprietatea va rămâne cu doar 6,48%, de la 25% în prezent.

Începând cu 2010, operatorul poștal național s-a confruntat cu o serie de dificultăți financiare din cauza amenzilor aplicate de către Consiliul Concurenței, în anii 2010 și 2016, cât și cu lipsa unei strategii de dezvoltare bazată pe acțiuni concrete cu proiecție în timp, care sa țină seama de evoluția continuă a pieței serviciilor poștale.

“În lipsa resurselor financiare, în situația în care veniturile realizate de companie sunt în continuă scădere și în considerarea unor datorii restante la bugetul de stat și față de partenerii contractuali care depășesc capacitatea de plată a companiei, a fost  identificată ca măsură de susținere a  activității companiei capitalizarea acesteia prin aport de  numerar”, se precizează în document.

Un PFA din Brăila va consilia ANCOM pentru viitorul sediu. Unde vrea să se mute instituția CITEȘTE ȘI Un PFA din Brăila va consilia ANCOM pentru viitorul sediu. Unde vrea să se mute instituția

Procesul de capitalizare a fost inițiat în 2016 ca o măsură aprobată în cadrul Memorandumului cu tema ”Demersurile autorităților române privind cazurile sensibile de ajutor de stat aflate în analiza Comisiei Europene și propunerile de măsuri pentru soluționarea acestora, în contextul parteneriatului bilateral propus României de Comisia Europeană”, adoptat la nivelul Guvernului în sedința din 16 iunie 2016.

Ulterior adoptării memorandumului, acționarul majoritar a prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016 suma de 172 milioane de lei ca aport în numerar la procedura de majorare a capitalului social al Poștei Române.

“În cadrul schimbului de corespondență cu acționarul minoritar - Fondul Proprietatea - acesta și-a manifestat intenția de a participa la procesul de majorare a capitalului social al companiei, dar a condiționat participarea de existența unor garanții și impuneri care nu au putut fi acceptate de către acționarul majoritar, atât pe considerentul că toate tipurile de garanții solicitate depășeau prevederile cadrului legal referitor la majorarea capitalului social al unei societăți, cât și pe considerentul că, proporțional cu cota de participare deținută de acționarul minoritar, aceste impuneri nu își găseau justificarea. Având în vedere că acționarul minoritar nu a renunțat la condiționalitățile privind majorarea capitalului social procesul de capitalizare  al companiei nu s-a putut finaliza până la finele anului 2016”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ pentru majorarea capitalului social.

În bugetul de stat pe anul 2017 au fost prevăzute credite bugetare în sumă de 170 milioane de lei pentru capitalizarea operatorului, ca aport al statului, prin MCSI, proporțional cu cota de participare deținută.

Finalizarea operațiunii a întârziat și statul a prevăzut în bugetul pentru 2018 aceeași sumă pentru capitalizarea Poștei.

RCS&RDS despre concurență pe fix: abonații noștri pot migra spre operatorii mobili, care sunt mai puternici ca noi CITEȘTE ȘI RCS&RDS despre concurență pe fix: abonații noștri pot migra spre operatorii mobili, care sunt mai puternici ca noi

Cu afaceri de peste 1 miliard de lei, Poșta Română este cel mai mare jucător local de profil, cu o rețea de 5.600 de unități teritoriale și peste 24.000 de angajați.

În intervalul 2009 - 2015, Poșta a raportat numai pierderi, cu excepția anului 2014, când rezultatul net a fost pozitiv și a atins 22,89 milioane de lei. Însumate, pierderile s-au ridicat la 518,5 milioane de lei în perioada menționată.

La nivelul anului 2016, conform celor mai recente date, compania a obținut un profit net de 10,45 milioane de lei.

Conducerea companiei a propus acționarilor pentru 2017 un buget de venituri și cheltuieli ai cărui parametri se înscriu în linia cifrelor din anii precedenți, respectiv profit redus la afaceri de peste un miliard de lei.

Astfel, potrivit proiectului de buget pe 2017, operatorul poștal național estimează că va înregistra un profit net de 5 milioane de lei la o cifră de afaceri de 1,174 miliarde de lei, potrivit datelor remise la solicitarea Profit.ro.

Comparativ cu 2016, câștigul net anticipat este inferior cu 15,8%, iar afacerile mai mari cu 6,3%. Din totalul afacerilor, o treime este susținută de serviciul de plată a pensiilor de stat.

De asemenea, veniturile totale ale companiei vor crește de la 1,124 miliarde de lei în 2016 la 1,191 miliarde de lei în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta romana
capital