Conflict în Marea Chinei. Beijingul a trecut deja la amenințări!

Conflict în Marea Chinei. Beijingul a trecut deja la amenințări!
scris 16 iul 2017

Indonezia a sfidat ambițiile teritoriale ale Beijingului în regiunea Mării Chinei de Sud și a redenumit partea de nord a zonei sale exclusive economice ”Marea Natuna de Nord”, relatează CNN.

Adjunctul ministrului pentru Suveranitate Maritimă Arif Havas Oegroseno a prezentat într-o conferință de presă, la Jakarta, o nouă hartă cu noul nume al teritoriului respective, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News


”Este necesar să actualizăm numele mării și să prezentăm ONU un raport despre noile frontiere”, a declarat Oegroseno pentru agenția proguvernamentală de știri Antara.
”Acest (sistem) va permite comunității internaționale să știe al cui teritoriu străbat”, a adăugat el.

Marea Chnei de Sud, presărată de sute de insulițe, recife și bancuri de nisip, este o rută crucială în transportul maritim, iar pe fundul ei ar exista numeroase zăcăminte de petrol și gaze naturale.

China revendică întreaga mare, însă Vietnamul, Taiwanul, Filipinele, sultanatul Brunei și Malaysia, țări riverane, au formulat la rândul lor revendicări teritoriale concurente asupra unor părți ale mării în zona țărmurilor lor.
China a investit masiv, în ultimii ani, în construirea și militarizarea unor insulițe artificiale în Marea Chinei de Sud.
Alte țări din regiune au desfășurat la rândul lor, la o scală mai mică, mijloace militare pentru a-și susține revendicările.
Indonezia insistă că nu se amestecă în disputa de la Marea Chinei de Sud, în pofida unui conflict cu Beijingul cu privire la un trauler chinez despre care Jakarta a afirmat că a intrat în apele sale de pescuit.


Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat că nu este la curent cu detalii referitoare la decizia Indoneziei, însă a reiterat pretențiile teritoriale ale Beijingului asupra mării.

”Așa-numita schimbare de nume nu are niciun sens și nu ajută efortul internațional de standardizare a numelui locurilor”, a declarat Geng vineri într-o conferință de presă obișnuită.

”Noi sperăm ca țări relevante să coopereze cu China la un scop comun și la menținerea comună a actualei situații solide, cu greu câștigată, în Marea Chinei de Sud”, a spus el.


Indonezia nu este prima țară care redenumește o parte a Mării Chinei de Sud.
Filipinele și-au redenumit în 2011 apele teritoriale ”Marea Filipinelor de Vest”, iar doi ani mai târziu a prezentat disputa teritorială la Curtea Pemanentă de Arbitraj de la Haga.

Tribunalul s-a pronunțat în iulie 2016 în favoarea Filipinelor și a stabilit că China nu are vreo bază juridică să revendice drepturi istorice asupra întregii Mării Chinei de Sud.

Beijingul, care a refuzat să participe la proces, a respins hotărârea justiției internaționale drept o farsă.
Oegroseno a subliniat că Guvernul indonezian are autoritatea să numească orice zonă din teritoriul țării.
Marea Natuna de Nord va fi semnalată ONU și Organizației Hidrografice Internaționale în vederea înregistrării oficiale, a anunțat el.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea chinei de sud
beijing