Watford Insurance, companie de asigurări cu sediul în Gibraltar și partener strategic al grupului american Arch, a intrat pe piața asigurărilor auto obligatorii (RCA) din România, confirmând informațiile anunțate de Profit.ro la finele anului trecut. Ultimele date, indicate în vară, anunțau că Autoritatea de Supraveghere Financiară începe discuțiile cu Watford Insurance pentru intrarea pe piața locală.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ceilalți jucători de profil sunt Allianz - Țiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins, Omniasig VIG, Groupama Asigurari, Uniqa, City Insurance și Grawe România.
Compania a intrat acum în România printr-o sucursală al cărei management va fi asigurat de societatea locală Intaro, specializată în servicii de asigurări.
Principalul investitor este Ellaal Goldberg S, societate cu acționariat majoritar nord american care are ca obiect înființarea și dezvoltarea afacerilor pe teritoriul României și care este implicată în Fondul american ce promite investiții de 50 milioane dolari în presa românească.
Șeful Intaro este Filip Stavrositu, fost director în cadrul Astra Asigurări și unul dintre puținii specialiști în domeniul reasigurărilor și al asigurărilor de aviației.
Watford Insurance este parte a Watford Re, companie de reasigurare înregistrată în Bermude, cu un capital de 1,2 miliarde de euro, peste valoarea întregii piețe locale de RCA.
CITEȘTE ȘI Sorin Mititelu, Optimus Fintech: Băncile sunt sub concurența companiilor fintech inclusiv pe partea de creditare retail. Dacă nu ești bancă suficient de mare, mai bine te transformi în IFNZona RCA are nevoie de o creștere a concurenței în condițiile în care doar două firme, City Insurance și Euroins, adună mai bine de 60% din vânzări, iar împreună cu al treilea jucător (Asirom) depășeșc chiar 75%.
Și ERGO, parte a grupului german Munich Re, a anunțat că va intra pe piața RCA, dar intenția nu s-a concretizat până în prezent.
Cele mai recente date arată că segmentul RCA este pe pierdere, în condițiile în care rata combinată (raportul dintre prime subscrise și daune+ cheltuieli) se situa, la finele lunii martie 2018, la aproape 110%.
O rată combinată de peste 100% înseamnă pierdere din activitatea de subscriere.
Vânzările de asigurări RCA ajung la 4 miliarde de lei anual și reprezintă circa jumătate din piața de asigurări generale.