Companiile pot beneficia de fonduri pentru digitalizare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar interesul acestora a fost până în prezent unul limitat, a transmis Cosmin Roșia, General Manager, Camera de Comerț și Industrie Brașov, la conferința EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Finanțăm digitalizarea României - Focus Brașov - Ediția a II-a.
"Vreau să întăresc mesajul de a depune proiecte indiferent de punctajul care este peste pragul minim de 50 de puncte, deoarece avem 470 de proiecte depuse din februarie, de când este deschis apelul, cu termen limită 30 iunie", a spus acesta. Reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie Brașov a insistat asupra nevoii firmelor pentru predictibilitate în relația cu autoritățile, esențială pentru orice plan de business.
Camera de Comerț și Industrie Brașov susține firmele prin servicii proprii de consultanță în scopul obținerii de fonduri UE. De asemena, desfășoară și propriile proiecte finanțate din fonduri UE, tot în sprijinul dezvoltării mediului de business.
"În prezent, am atras pe partea de digitalizare fonduri prin Programul operațional de capital uman și avem disponibile cursuri gratuite pentru mediul de afaceri în scop de specializare, perfecționare sau calificare, cu termen limită până la finalul acestui an. Pentru mediul de afaceri avem o sursă de finanțare deschisă, pe partea de digitalizare, prin PNRR. Programul este generos, finanțează 5.500-6.000 de proiecte declarate eligibile. Vreau să întăresc mesajul de a depune proiecte indiferent de punctajul care este peste pragul minim de 50 de puncte, deoarece avem 470 de proiecte depuse din februarie, de când este deschis apelul, cu termen limită 30 iunie", a spus Cosmin Roșia.
Pe lângă PNRR, programul regional 2021-2027 al UE va oferi, de asemenea, oportunități de finanțare a proiectelor de digitalizare, sumele putând ajunge până la 300.000 de euro.
"Mai există finanțări pe partea de program operațional regional. În afară de PNRR, este și programul operațional regional 2021-2027, care va începe, sperăm noi, din acest an. Agențiile de dezvoltare regională lansează programe de dezvoltare care au specific regional. Din păcate, la nivelul Brașovului, chiar dacă partea de turism încă are potențial de dezvoltare, programul specifică că nu se finanțează proiectele în dezvoltarea, modernizarea sau crearea de capacități noi de cazare, ceea ce pe noi ne-a surprins. În completarea acestui program de digitalizare din PNRR, și programul operațional regional va avea o componentă de digitalizare, cu finanțări până în 300.000 de euro. Este foarte important de reținut că programul prin PNRR are o rată de cofinanțare de doar 10%. Efortul financiar este unul extrem de avantajos pentru cei care aplică", a spus acesta.
Companiile au nevoie de predictibilitate pentru a scrie proiecte, dar și de specialiști
Pe lângă alte aspecte, cum ar fi forța de muncă sau infrastructura, firmele au nevoie de un grad ridicat de predictibilitate în relația cu statul, pentru a putea investi timp și bani în derularea de proiecte în care să atragă și fonduri europene.
"Nevoia mediului de afaceri este nevoia de predictibilitate, de a ști pe ce te bazezi când începi să scrii un proiect. Predictibilitatea ajută foarte mult, iar specialiștii care scriu proiecte trebuie să fie lângă firmă. Din punctul meu de vedere și cunoscând foarte bine doar piața Brașovului, consider că încă este nevoie de specialiști care să ducă un proiect cap-coadă. Poate mulți consultanți spun că o finanțare de 30.000 de euro, respectiv 50.000 de euro, este prea mică pentru a-și asigura un comision, astfel încât să merite să scrie un proiect care are un grad de complexitate mediu, considerăm noi, însă este o perioadă foarte bună de informare și pregătire a viitoarelor proiecte. Repet, programul 2021-2027 al Uniunii Europene este abia la început și vor fi foarte multe surse de finanțare pe care antreprenorii, mediul economic brașovean, dar și național, trebuie să le cunoască înainte, astfel încât să-și pregătească eligibilitatea proiectului în perspectiva depunerii lui", a declarat Cosmin Roșia.
Mai există finanțări pe partea de program operațional regional. În afară de PNRR, este și programul operațional regional 2021-2027, care va începe, sperăm noi, din acest an. Agențiile de dezvoltare regională lansează programe de dezvoltare care au specific regional. Din păcate, la nivelul Brașovului, chiar dacă partea de turism încă are potențial de dezvoltare, programul specifică că nu se finanțează proiectele în dezvoltarea, modernizarea sau crearea de capacități noi de cazare, ceea ce pe noi ne-a surprins.
În completarea acestui program de digitalizare din PNRR, și programul operațional regional va avea o componentă de digitalizare, cu finanțări până în 300.000 de euro. Este foarte important de reținut că programul prin PNRR are o rată de cofinanțare de doar 10%. Efortul financiar este unul extrem de avantajos pentru cei care aplică.