Condamnații pentru mită și trafic de influență vor fi grațiați, potrivit amendamentelor adoptate de senatorii juriști

Condamnații pentru mită și trafic de influență vor fi grațiați, potrivit amendamentelor adoptate de senatorii juriști
scris 3 mai 2017

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD și ALDE) și 3 ”împotrivă” (PNL, USR și UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Șerban Nicolae și Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind grațierea, prin care cei condamnați la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influență sau cumpărare de influență urmează să fie grațiați sub rezerva achitării prejudiciului.

”Luarea de mită - am propus-o pentru grațiere, având în vedere că se face eventuala grațiere cu plata prejudiciului și având recidiviști. E ușor de înțeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanțării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate așa cum s-a și întâmplat cu foarte mulți oameni și de luare de mită și de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiți cei care au dus banii acasă. Și trebuie pedepsiți. Banii ăștia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că așa au funcționat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite și Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observați. Ați văzut foarte bine și pe amărâtul ăla care a dat pui și a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutăm de realități. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ținem așa”, a declarat Traian Băsescu în fața senatorilor juriști. Fostul președinte al României a mai spus că este nevoie de ”un moment zero” în ceea ce privește ”această poveste”.

Urmărește-ne și pe Google News

Senatorii PNL și USR au anunțat că se opun grațierii oricăror fapte de corupție, scrie News.ro.

”PNL nu va susține grațierea niciunei fapte de corupție”, a anunțat senatorul liberal Daniel Fenechiu.

”Nici USR nu susține grațierea faptelor de corupție. Faptele de corupție, chiar dacă sunt la prima faptă, nu trebuiesc grațiate. E foarte, foarte important să se înțeleagă că, odată ajuns într-o funcție publică, nu trebuie abuzat de ea. Să înțelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, cel ajuns într-o funcție publică să nu exercite funcția în interes personal”, a declarat senatorul USR George Dircă.

Reprezentanții Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naționale a Barourilor, prezenți la ședința comisiei juridice a Senatului,  s-au opus și ei grațierii celor condamnați pentru infracțiuni de corupție.

CNAIR a lansat site-ul erovinieta.ro, pentru rovinietă și taxa de la Cernavodă CITEȘTE ȘI CNAIR a lansat site-ul erovinieta.ro, pentru rovinietă și taxa de la Cernavodă

Întrebat de președintele comisiei juridice a Senatului, reprezentantul Autorității Naționale a Penitenciarelor a declarat că de grațierea faptelor de corupție ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

Social-democratul Șerban Nicolae a propus să intre sub incidența legii grațierii faptele de corupție comise până la 1 ianuarie 2017.

Potrivit amendamentelor propuse de Șerban Nicolae, Traian Băsescu și Liviu Brăiloiu, vor fi grațiate faptele de corupție prevăzute la articolele289 - 294 din Noul Cod Penal.

Comisia juridică a Senatului a reluat, miercuri, dezbaterile pe marginea proiectului de lege al grațierii, după ce săptămâna trecută au adoptat o serie de amendamente, printre care grațierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătățirea pedepselor femeilor însărcinate și grațierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
coruptie
gratiere