Comisile de specialitate ale Camerei Deputaților au avizat, marți, restrângerea dreptului cesionarilor de creanțe de a recupera de la debitorii consumatori maximum dublul sumei plătite pentru creanță. Totodată, debitorii vor avea drept de a plăti cesionarului dublul sumei cu care creanța a fost cumpărată și să se elibereze astfel de datorie, potrivit proiectului votat de Comisiile reunite economică, juridică și de buget.
Proiectul de lege, inițiat de senatorul Daniel Zamfir, și modifică OUG 50/2010, va merge la votul final în plenul Camerei Deputaților.
Prevederile proiectului, așa cum a fost avizat, se vor aplica și creditelor în derulare, opoziția nereuțind să impună în comisii un amendament prin care noile prevederi să se aplice doar contractelor nou închiate.
"Debitorul cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului dublul prețului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanța, fără costuri suplimentare", arată unul dintre articolele avizate.
CITEȘTE ȘI Deputații din comisii au avizat proiectul senatorului Zamfir prin care contractele de credit pentru consumatori, inclusiv de leasing, nu mai sunt titlu executoriu. Penalitățile nu pot depăși 50% din restanță, debitorii pot vinde bunul luat în leasingLa criticile că prevederile avizate ridică riscul de neplată și hazardul moral, încurajând și debitorii de rea-credință, Daniel Zamfir a replicat că această problemă nu există: "Dacă recuperatorul a cumpărat un imobil la 5% din valoare, sunteți cu totul de actord cred că nu acela este prețul pieței. Nu facem prin această măsură decât să reechilibrăm piața, să dăm acelor debitori care sunt deposedați posibilitatea să plătească prețul real."
Zamfir consideră că dublul sumei cu care recuperatorii cumpără creanța este un plafon foarte rezonabil.