Comisia Europeană (CE) își detaliază miercuri viziunea reformei zonei euro, o întâlnire promisă de mult, dar care cade rău pentru un actor de prim-plan, Germania, care nu are în continuare un Guvern, relatează AFP.
Președintele Comisiei Jean-Claude Juncker se aștepta inițial să profite de ”fereastra oportunității” oferite de reluarea creșterii economice în UE și de sfârșitul proceselor electorale în Franța și Germania ca să perfecționeze Uniunea Economică Monetarp (UEM), înainte de alegerile europene din primăvara lui 2019, scrie News.ro.
Însă dificultățile cancelarului german în exercițiu Angela Merkel, care nu a reușit să formeze un nou guvern cu un partener de coaliție, au schimbat datele, în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron și-a prezentat ideile despre viitorul monedei unice în septembrie la Sorbona, la Paris.
CITEȘTE ȘI BCR și CEC Bank vor să împrumute Imprimeria BNR cu 16 milioane de euro pentru tipărit leiTrei comisari - germanul Günther Oettinger, francezul Pierre Moscovici și letonul Valdis Dombrovskis - precizează miercuri propunerile făcute de Juncker în septembrie în fața eurodeputaților, la Strasbourg, și anume înființarea unui post de ”ministru european al Economiei și Finanțelor”, o capacitate bugetară pentru zona euro și un Fond Monetar European.
”Eu nu am auzit pe cineva să-mi spună că (aceste propuneri) sunt utile”, recunoaște o sursă europeană.
Șefii de stat și de guverne urmează să analizeze proiectele de reformă pe 15 decembrie, cu ocazia unuii summit european la Bruxelles.
Însă nicio decizie majoră nu este așteptată la acest summit.
”Nimănui nu-i place pachetul (de propuneri) al Comisiei, însă nimeni nu va fi suficient de curajos să o spună”, apreciază aceeași sursă.
La summitul de la jumătatea lui decembrie, președintele Consiliului European Donald Tusk urmează să-i informeze pe liderii europeni că, ”asupra unui anumit număr de probleme, negocierile nu au condus la o convergență largă”, potrivit altei surse eurpene, care se referă la postul de superministru al Economiei și Finanțelor.
Ministrul interimar german al Finanțelor Peter Altmaier a preconizat marți, la Bruxelles, că ”vom avea un nou Guvern în Germania înainte să se ajungă la un consens între statele membre asupra acestor reforme”.
BERLINUL VEDE ROȘU DE FURIE
Germanii au avertizat deja că totul depinde de competențele pe care le avea acest ministru european al Finanțelor, care ar urma, potrivit viziunii lui Juncker, ”să cumuleze funcțiile de comisar european pentru Afaceri Economice și Monetare și de președinte al Eurogrupului” - un cenaclu în care se reunesc lunar miniștii Finanțelor din zona euro.
În ceea ce privește crearea ”unei linii bugetare pentru zona euro”, care va fi ”inclusă în bugetul UE”, această propunere pare să meargă mai puțin departe ca cea a lui Macron, care este în favoarea unui buget al zonei euro, ceea ce ar permite ”să se strângă bani în comun”.
Comisia ar dori, de asemenea, să transforme Mecanismul European de Stabilitate (MES), a cărui misiune este să ajute țările din zona euro aflate în dificultate, într-un adevărat Fond Monetar European (FME), care să se substituie FMI-ului în viitoare programe de ajutorare, așa cum a făcut-o în Grecia.
Finanțat de state, acest FME ar putea de asemenea să joace un rol de garant al băncilor aflate în dificultate în zona euro, în cazul în care măsurile deja prevăzute de către instituțiile financiare și statele naționale în cadrul Uniunii Bancare nu ar fi suficiente.
Executivul european ar dori să vadă ferm ancorat MES în reglementările și competențele UE, să devină o agenție a Comisiei Europene cumva. În prezent, MES - condus de un Consiliu al Guvernatorilor alcătuit din miniștrii de Finanțe din țările membre ale zonei euro - este un organism interguvernamental.
În fața acestei idei, Germania vede roșu de furie în fața ochilor.
Cel mai mare contributor financiar la MES, Berlinul nu dorește ca MES să devină un organism comunitar, deoarece Germania și-ar pierde astfel din influență.
Dreptul de vot în MES sunt proporționale cu contribuția la capital.
Actualul președinte al Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem, nu mai este entuziasmat, de altfel.
”Eu cred că acest caracter interguvernamental al MES ne-a ajutat să creăm încrederea între statele membre”, sublinia el recent.