Curtea de Apel București (CAB) a respins cererea de anulare înaintată de City Insurance împotriva unei amenzi aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în decembrie 2016, pentru nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de daună RCA și efectuarea plății despăgubirilor în afara termenului legal.
“Respinge cererea, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 15 zile de la comunicare, ce se depune la Curtea de Apel București. Pronunțată, vineri, 28.07.2017 (…).”, se arată pe pagina web a instanței.
ASF a anunțat, la finele anului 2016, că a amendat City Insurance cu 30.000 lei, iar directorul general al societății a primit o amendă de 10.000 lei, după ce un control inopinat al autorității a scos în evidență nereguli grave, precum nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de daună RCA și efectuarea plății despăgubirilor în afara termenului legal.
Și Odobescu a contestat decizia ASF privind sancțiunea, iar instanța a respins demersul în data de 12 iulie, așa cum a anunțat Profit.ro.
"Printre neregulile identificate în cadrul acțiunii de control se numără nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de daună RCA, efectuarea plății despăgubirilor în afara termenului legal, nerespectarea modului de constituire și menținere a rezervelor de daune avizate și neînregistrarea, la nivelul societății, a tuturor petițiilor adresate de persoanele fizice", a precizat ASF într-un comunicat dat publicității la 27 decembrie 2016.
În afara sancțiunii, ASF a stabilit obligația îndeplinirii unui set de măsuri, în termen de 35 de zile calendaristice, printre care revizuirea procedurilor/metodologiilor interne privind instrumentarea dosarelor de daune RCA, revizuirea raportului privind autoevaluarea riscurilor și solvabilității pentru perioada 2015 – 2017, transmiterea unui plan de acțiune, cu termene și responsabili, de reducere a numărului de petiții aferente dosarelor RCA și de remediere a aspectelor sesizate în legătură cu gestionarea acestora.
Înființată în 1998, City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.
Anul trecut, compania a subscris prime de 789,62 milioane de lei și s-a plasat pe locul 6 în topul companiilor de profil. În primul trimestru al acestui an, potrivit datelor ASF, asigurătorul a preluat șefia clasamentului, devansând liderul din 2016 după niveul veniturilor din prime, Allianz-Țiriac.
În prima parte a lunii aprilie, ASF a decis să retragă autorizația lui Dan Odobescu din funcțiile de director general și președinte al Consiliului de administrație al City Insurance, plus amenzi în cuantum total de 50.000 de lei, pe motiv că acesta nu a neîndeplinit sau a îndeplinit necorespunzător cinci măsuri din planul de redresare a societății, aprobat de instituție în iulie 2016.
La începutul lunii iunie, instanța i-a anulat lui Odobescu contestația împotriva uneia din cele două decizii ale ASF din luna aprilie.
CITEȘTE ȘI Amenzi pentru două firme mari de asigurare. Oferta de RCA nu era completă, spune ASF“Anulează cererea de chemare în judecată. Cu drept de reexaminare pentru reclamant în termen de 15 zile de la comunicare. Dată în camera de consiliu, 09 iunie 2017”, se arată pe pagina web.
Hotărârea instanței din 9 iunie a vizat decizia ASF prin care Odobescu a fost sancționat cu amendă de 30.000 lei și retragerea aprobării pentru exercitarea calității de președinte al Consiliului de Administrație al City Insurance.
Prin a doua decizie, ASF l-a sancționat pe Odobescu cu amendă de 20.000 de lei și retragerea aprobării pentru exercitarea funcției de director general al companiei.
Profit.ro a anunțat în exclusivitate, în decembrie 2016, că Berlin London Beteiligungs AG (BLH) este interesată să cumpere un pachet de acțiuni la City Insurance. Alături de Roessler, la întâlnire au participat și reprezentanții Berlin London Holding AG.
CITEȘTE ȘI După 8 ani de pierderi, suedezii de la Electrolux, printre cei mai mari producători de electrocasnice la nivel mondial, au trecut pe plus în România și acordă dividende“ASF va acorda tot sprijinul pentru facilitarea tranzacției și va coopera atât cu compania City Insurance, cât și cu investitorul, pentru restabilirea, într-un termen cât mai scurt, a indicatorilor financiari de capitalizare, solvabilitate și lichiditate ai societății de asigurare", transmitea Autoritatea la 23 martie.
ASF a anunțat, la 20 iulie, că a dispus închiderea procedurii de redresare financiară în cazul City Insurance, conducerea asigurătorului urmând să aplice un set de măsuri pentru 6 luni, prin care Autoritatea va monitoriza modalitatea de instrumentare a dosarelor de daună RCA, precum și politica de investiții a societății.
"Membrii Consiliului au fost informați despre restabilirea situației financiare a asigurătorului la data de 31 martie 2017, în baza documentelor prezentate de către societate și a verificărilor efectuate de către direcțiile de specialitate din cadrul ASF, cu privire la acordarea de către acționarul principal existent a unui împrumut subordonat, în numerar, în sumă de 50 milioane de euro. În acest sens, Consiliul ASF a dispus închiderea procedurii de redresare financiară a societății City Insurance, în conformitate cu prevederile art.20 lit. a) din Legea 503/2004 privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea și lichidarea voluntară în activitatea de asigurări", arăta ASF în comunicatul din 20 iulie.
ASF a decis în cazul City Insurance declanșarea procedurii de redresare financiară în aprilie 2016.