Franța, Germania, Austria, Danemarca și Norvegia, toate state membre al spațiului Schengen, cer flexibilizarea regulilor privind reintroducerea controalelor la frontierele interne ale zonei de liberă-circulație, atunci când sunt justificate de amenințări de securitate, arată un document intern obținut de AFP.
Statele consideră că regulile actuale sunt prea rigide în fața intensificării amenințării teroriste, în special pentru că limitează la șase luni perioada de reintroducere a controalelor în cazul unei “amenințări grave”, scrie News.ro.
„Această restricție nu este adaptată nevoilor în contextul unei amenințări teroriste pe termen lung”, afirmă țările în textul comun pe care îl vor prezenta joi, la Bruxelles, în marja unei reuniuni a miniștrilor de Interne din UE.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Blocaj în piața asigurărilor: firmele nu mai pot schimba prețurile RCA„Cerem Comisiei să prezinte o propunere de legislație pentru amendarea dispozițiilor Articolului 25” al Codului Schengen, care fixează condițiile pentru reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, atunci când există o “amenințare gravă” la adresa securității, cer cele cinci state.
Țările vor, în primul rând, ca perioada maximă de reintroducere a controalelor la frontiere, în prezent limitată la șase luni, sau doi ani în cazuri excepționale, să fie mărită la doi ani și, în mod excepțional, la patru ani.
În prezent, în Spațiul Schengen, numai Franța a reintrodus controale la frontiere din cauza amenințării teroriste.
Reintroduse după atentatele de la Paris, din noiembrie 2015, aceste controale au fost prelungite de mai multe ori, din cauza noilor atacuri teroriste din Frana. Data-limită fixată în prezent este 31 octombrie 2017.
Austria, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia au reintrodus controalele din cauza afluxului de migranți. Derogările excepționale obținute de aceste țări expiră îpe 11 noiembrie 2-17.
Comisia Europeană a avertizat în repetate rânduri că nu va exista o nouă prelungire din motive legate de migrație. CE s-a declarat, însă, “deschisă” să discute motive pentru ameliorarea regulilor actuale ale codului Schengen, atunci când este vorba de motive de securitate.