Certasig acoperă pierderi prin diminuarea capitalului, dar așteaptă OK-ul ASF

Certasig acoperă pierderi prin diminuarea capitalului, dar așteaptă OK-ul ASF
scris 25 feb 2019

Certasig își va reduce capitalul social cu 17,5 milioane de lei, sub condiția avizului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru acoperirea pierderilor de la finele anului 2017. 

Reducerea va fi operată prin micșorarea numărului de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2017, asigurătorul a consemnat o pierdere de 10,96 milioane de lei, de la un profit net de 3,14 milioane de lei în 2016.

În prezent, Certasig are un capital social de 43,289 milioane de lei, după o infuzie de capital de 10 milioane de lei aprobată în primăvara anului 2018, prin aport în numerar, pe fondul declanșării, în 2017, a procedurii insolvenței la Romcab.

CEO Allianz-Țiriac: Subscrierile au crescut. Profitabilitatea a fost însă afectată de amenda Concurenței CITEȘTE ȘI CEO Allianz-Țiriac: Subscrierile au crescut. Profitabilitatea a fost însă afectată de amenda Concurenței

În tabelul preliminar al creditorilor Romcab Târgu Mureș, Certasig figurează cu o creanță de 21,7 milioane de lei, aflată “sub condiția suspensivă a plății acestei sume în favoarea beneficiarului Elbi Electric&Lightning SRL”.

Prin această operațiune, declarau în luna martie 2018 pentru Profit.ro surse din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituția s-a asigurat, parțial, că indicatorii de solvabilitate și lichiditate ai Certasig nu vor fi afectați în urma realizării plății către Elbi Electric&Lightning.

"Din calculele noastre, Certasig mai are nevoie de 14 milioane de lei pentru rezolvarea integrală a situației în urma intrării în insolvență a Romcab", au mai spus atunci sursele.

La acel moment, Certasig a transmis că este adecvat capitalizată, beneficiind totodată de un program extrem de solid de reasigurare, cu parteneri internaționali cu rating AA- și A.

"Acționarul nostru majoritar Royalton Capital Investors II sprijină în totalitate operațiunile CertAsig S.A. crescând recent capitalul social al companiei cu 10 milioane de lei. Acesta planifică de asemenea o injecție suplimentară care are ca scop consolidarea capitalului CertAsig SA pentru a fi conform cu toți indicatorii statutari și Sovency II, precum și pentru finanțarea expansiunii geografice în Bulgaria și Republica Cehă.

Allianz-Țiriac și Omniasig asigură centrul comercial Dragonul Roșu. Contract semnat la o valoare ridicată CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac și Omniasig asigură centrul comercial Dragonul Roșu. Contract semnat la o valoare ridicată

CertAsig SA nu are un deficit de rezervă ce derivă din expunerea pe compania Romcab, societatea având emisă o singură poliță de asigurare pentru acest client.

Referitor la cererea de înscriere la masă credală sesizată, precizăm faptul că, subscrisa, ca și orice alt creditor, respectând prevederile legii, a formulat o cerere de înscriere la masă credală - sub condiție. Nu există niciun fel de nemulțumire a Autorității de Supraveghere Fiscală față de emiterea polițelor de asigurare pentru societatea Romcab, CertAsig SA fiind înscrisă la masă credală a acestei mari societăți intrate în insolvență ca o măsură preventivă prevăzută de către Legea 85/2014".

Elbi Electric&Lighting a furnizat diverse echipamente către Romcab și a primit poliță de asigurare pentru o plată viitoare. Romcab nu a realizat plata, iar Elbi Electric&Lightning a executat polița de asigurare de risc financiar.

Alături de Certasig, și Allianz-Țiriac și City Insurance s-au înscris la masa credală cu 13,56 milioane de lei, respectiv cu 48,3 milioane de lei, aflate “sub condiția suspensivă a plății acestei sume în favoarea beneficiarului Elbi Electric&Lightning SRL”, a fost mesajul transmis.

Șansele de recuperare în caz de faliment al Romcab sunt aproape de zero, fiind vorba de creanțe chirografare care nu sunt garantate cu nimic. 

Elbi Electric&Lighting este cel mai mare creditor chirografar, acceptat la masa credală cu 152,4 milioane de lei.

Și Eximasig, asigurător controlat de stat, figurează în tabelul creanțelor cu suma de 34,61 milioane de lei.

În cadrul operațiunii de majorare a capitalului social al Certasig, compania va emite 50 milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 0,2 lei/titlu.

Ordonanța 114 și politica fiscală a Guvernului - principalele îngrijorări ale BNR. Banca centrală se așteaptă la presiuni inflaționiste și pe leu, creștere economică mai mică CITEȘTE ȘI Ordonanța 114 și politica fiscală a Guvernului - principalele îngrijorări ale BNR. Banca centrală se așteaptă la presiuni inflaționiste și pe leu, creștere economică mai mică

Societatea a fost înființată în 2003, în urma fuziunii dintre compania Fortuna si societatea de Asigurare Romano-Canadiană Aroca București. În decembrie 2007, Royalton Capital Investors II (RCI II) a achiziționat 95% din acțiunile CertAsig, prin intermediul societății CertAsig Holdings Luxembourg. RCI II este un fond european de investiții specializat pe achiziționarea și dezvoltarea companiilor orientate spre segmentul de servicii, din cadrul statelor Uniunii Europene, din Europa Centrală și de Est.

La finele anului 2016, asigurătorul era controlat de Certasig Holdings – 99,23%, restul titlurilor revenind altor 100 acționari.

Cu birouri în București, Constanța, Cluj-Napoca, Suceava, o sucursala în Sofia (Bulgaria) și birouri în Istanbul (Turcia) și Praga (Cehia), CertAsig are o echipă de circa 90 de specialiști în asigurări.

În 2017, Certasig a înregistrat prime brute subscrise de 65,4 milioane de lei, de la 60,76 milioane de lei în 2016.

Primele brute subscrise în 2017 au fost cu 7,6% mai mari decât în 2016 și cu 16% mai puțin decât cele estimate, scrie în raportul anual al companiei.

Piața principală a companiei este România, cu 65% din primele subscrise, Turcia generând 20% din prime, iar Bulgaria alte 15%. La începutul acestui an, CertAsig a început să încheie subscrieri în Cehia în baza reglementărilor Freedom of Services, deschizând un birou la Praga.

Romcab a intrat în insolvență în februarie 2017, după 100 de incidente de plată semnalate de Profit.ro. Datele au indicat o pierdere finală de 35,98 milioane lei, comparativ cu profitul net de 7,21 milioane lei din primele 3 luni ale anului 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
certasig
capital
reducere
pierdere
asf