Grupul italian Natuzzi, cel mai mare producător de mobilă din Peninsulă, va transfera, începând cu luna aceasta, parte din producția realizată în Italia la fabrica din România, mutare prin care vizează scăderea costurilor cu forța de muncă și îmbunătățirea profitabilității.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Conform datelor Profit.ro, transferul activității din Italia în România vizează exclusiv producția de mobilier sub marca “Natuzzi Editions”, produsele sub brandul de lux "Natuzzi Italia" urmând să fie fabricate în continuare în unitățile locale.
Mutarea a fost agreată cu Guvernul de la Roma și reprezentanții sindicatelor, fiind de natură să reducă costurile grupului cu forța de muncă în Italia și la optimizarea marjei de profit. Transferul este considerat cel mai important eveniment pentru Natuzzi, anul acesta și pe viitor.
CITEȘTE ȘI RAPORT De ce n-a găsit Consiliul Concurenței cartel pentru creșterea ROBOR în 2008, cum au profitat unele bănci de intervenția BNR și cine era cel mai mare speculator pe leuCalculul este că totalul costurilor cu forța de muncă la unitățile de producție se vor îmbunătăți proporțional începând cu al doilea trimestru al acestui an, la fel și marja de profit.
Natuzzi este prezent în România prin intermediul fabricii Italsofa Baia Mare, unde produce canapele și fotolii.
În 2017,ultimul an raportat, fabrica din Baia Mare a avut afaceri de 236,6 milioane de lei și un profit net de 10,86 milioane de lei, în scădere de la 17,44 milioane de lei cu un an în urmă. Fabrica are peste 1.000 de angajați.
Grupul Natuzzi a fost fondat în 1959 de Pasquale Natuzzi, fiind inițial un mic atelier ce producea canapele din piele. Anul trecut, grupul - care operează în total șapte fabrici, 12 birouri comerciale și peste 1.100 de puncte de vânzare, cu un total de peste 4.000 de angajați - a raportat venituri consolidate de 428,5 milioane de euro, cu 4,5% mai mici comparativ cu anul 2017.
Pierderile operaționale s-au adâncit de la 24 milioane de euro la 25,5 milioane de euro, reflectând, printre altele, slaba evoluție a industriei de mobilă, creșterea prețurilor materiei prime, dar și “ineficiențe” la fabricile din România și Italia și fluctuațiile nefavorabile ale cursului de schimb.