Bugetele companiilor de stat listate la Bursă, cum ar fi Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sau Electrica, precum și ale companiilor de stat aflate în insolvență, precum Hidroelectrica și Oltchim, nu vor mai fi aprobate de Guvern, ci de Adunarea Generală a Acționarilor sau Consiliul de Administrație. Decizia a fost adoptată miercuri de Guvern, intenția unei astfel de măsuri fiind anunțată în septembrie de Profit.ro.
Alte companii care nu vor mai avea nevoie de aprobarea Guvernului pentru bugetele lor anuale de venituri și cheltuieli sunt Conpet și Oil Terminal, listate la Bursa de Valori București, sau Compania Națională a Huilei și Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, aflate în insolvență.
Companiile ale căror bugete de venituri și cheltuieli vor fi aprobate de către Adunarea Generală a Acționarilor vor fi obligate să informeze Ministerul Finanțelor Publice, în termen de 10 zile de la aprobare, despre cifrele asumate.
De asemenea, rectificarea bugetelor de venituri și cheltuieli nu va mai fi permisă decât cel târziu până la data de 31 octombrie a anului. Decizia este luată după ce premierul Dacian Cioloș a constatat, cum a anunțat Profit în urmă cu o lună, că trebuie să aprobe bugete rectificate ale companiilor în ultimele zile ale anului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvențeiBugetele societăților de stat cu maximum 50 de angajați vor fi aprobate prin ordin comun al miniștrilor Finanțelor și Muncii.
În luna septembrie, Profit.ro anunța că investitorii au reclamat că obligativitatea legală a aprobării de către Guvern a bugetelor de venituri și cheltuieli pentru companiile listate pe piețe reglementate reprezintă o imixtiune în administrarea acestora, iar Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială au cerut ca în lege să fie introduse prevederi care să prevină interferențele politice în gestionarea activității curente a companiilor.