Comisia Europeană a inițiat o investigație aprofundată în cazul României pentru propunerea Autorității de Reglementare în Comunicații (ANCOM) de a continua să aplice plafoanele actuale de preț pentru serviciile de terminare a apelurilor de voce furnizate de operatorii de telefonie fixă și mobilă.
"Ratele pe care ANCOM le propune să le păstreze au fost stabilite în 2014 pe baza cifrelor care sunt în prezent depășite. Comisia remarcă faptul că ratele de terminare a apelurilor în România rămân ridicate în comparație cu ratele de terminare a apelurilor în alte țări din UE", arată Comisia.
Astfel, Comisia consideră că propunerea ANCOM de a menține atât rate fixe de terminare (RTS), cât și rate de terminare a apelurilor mobile (MTR) la nivelurile actuale nu este conformă cu cadrul de reglementare și că Autoritatea de reglementare din România nu a furnizat o justificare adecvată.
Comisia are acum 3 luni pentru a discuta cazul cu ANCOM, pentru a elimina orice elemente care generează îndoieli serioase cu privire la respectarea legislației UE. La sfârșitul perioadei de anchetă, Comisia poate fie să ridice rezervele, fie să emită o recomandare care va impune ANCOM să modifice sau să retragă proiectul. În cazul în care ANCOM nu și-a modificat sau retrage proiectul, Comisia ar putea să își rezerve dreptul de a evalua dacă ia în considerare alte măsuri legale.
CITEȘTE ȘI ANIS se revoltă la rândul său față de schimbarea Codului Fiscal: În industria IT din 2018, costurile salariale vor crește cu 15%Anterior, RCS&RDS a anunțat că intenționează să conteste în justiție viitoarea decizie ANCOM, anunțată deja, de menținere a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile
“În documentul prezentat de ANCOM la ultima ședință a Consiliului Consultativ al instituției, noi, RCS&RDS, nu am găsit argumentele care au determinat autoritatea de reglementare să mențină tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile la nivelul din aprilie 2014. Dacă această decizie va fi adoptată, RCS&RDS o va contesta în contecios administrativ, la comisiile parlamentare de specialitate, la Comisia Europeană, pentru că, în opinia noastră, non-decizia ANCOM afectează clienții, respectiv prețul plătit atunci când apelează un client din altă rețea”, a afirmat Popoviciu.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
El a adăugat că ANCOM are resursele necesare pentru a iniția procedura de recalculare a acestor tarife.
CITEȘTE ȘI FOTO O nouă ședință CA la Poștă, director general este Elena Petrașcu, director juridic și șef de cabinet al ministrului.Peste 50 de posturi de conducere desființateÎn prezent, tariful de terminare la puncte mobile este de 0,96 eurocenți și, potrivit unui studiu realizat de PwC Romania la solicitarea RCS&RDS, este cel mai ridicat în raport cu puterea de cumpărare a clienților din România.
În Bulgaria, tariful raportat la puterea de cumpărare este de 0,75 eurocenți/minut, iar în Ungaria de 0,47 eurocenți/minut. În Danemarca și Norvegia, tariful se situează la 0,24 eurocenți/minut.
În plus, alte autorități de reglementare în comunicații din UE sunt la al doilea pas de recalculare a costurilor tarifelor de interconectare mobilă, cum ar fi în Spania și Franța.
Tariful de interconectare este unul dintre cele mai importante elemente de cost ale operatorilor telecom atunci când utilizatorii serviciilor de telefonie efectuează apeluri dintr-o rețea în alta. Aceste tarife de interconectare trebuie plătite de operatorul din rețeaua căruia se inițiază apelul către operatorul în rețeaua căruia se termină apelul.
Aceste tarife sunt reglementate de ANCOM în funcție de costurile operatorilor cu furnizarea serviciului de interconectare.
La precedenta reglementare a nivelului tarifelor de interconectare, din aprilie 2014, când a scăzut de la 3,07 eurocenți/minut la 0,96 eurocenți/minut, ANCOM a utilizat date privind costurile operatorilor din perioada 2010 - 2012, care în prezent sunt depășite, susțin reprezentanții RCS&RDS.
ANCOM a anunțat, luna trecută, că a dezbătut și adoptat împreună cu industria, în cadrul ședinței Consiliului Consultativ, un set de măsuri de identificare, analiză și reglementare a piețelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în rețelele publice de telefonie.
Deciziile ANCOM prevăd atât menținerea obligațiilor, inclusiv, pentru moment, a tarifelor reglementate impuse deja operatorilor cu putere semnificativă pe piață în rundele anterioare de analiză, cât și reglementarea operatorilor cu putere semnificativă identificați în runda actuală a analizei de piață.