Borodi, Net Brinel: După emigrarea unui număr mare de IT-ști și imigrarea unui număr important de firme de servicii IT, ultimii cinci ani sunt de head-hunting pentru orice post

Borodi, Net Brinel: După emigrarea unui număr mare de IT-ști și imigrarea unui număr important de firme de servicii IT, ultimii cinci ani sunt de head-hunting pentru orice post
scris 15 feb 2022

Piața muncii în domeniul IT s-a schimbat radical în ultimii 30 de ani, spune Marcel Borodi, directorul general al Net Brinel Cluj-Napoca. El afirmă că, în primii 10 ani de activitate, compania își permitea să aleagă doar pe cei mai buni, numărul candidaților depășind cu mult nevoia internă. "După emigrarea unui număr mare de IT-ști și imigrarea unui număr important de firme de servicii IT, ultimii cinci ani sunt de head-hunting pentru orice post".

"O întrebare frecventă pe care o întâlnesc în Cluj este unde găsim cursuri de IT. Dacă un IT-st s-ar forma într-o lună sau într-un an, numărul de IT-ști ar exploda. Din păcate, acest proces ia ceva mai mult timp, iar neimplicarea suficientă a noastră, a mediului privat, și modalitatea ineficientă în care se finanțează învățământul superior (per capita, fără o suficientă corelare cu piața muncii) ne fac să sabotăm dezvoltarea și mai accelerată a unui pilon de bază a creșterii PIB-ului României: IT&C-ul", a spus șeful Net Brinel.

Urmărește-ne și pe Google News

El a adăugat că, la nivel de asociații IT, Net Brinel a solicitat în nenumărate rânduri universităților să crească numărul de locuri.

Europa va lansa un fond de investiții în tehnologie în valoare de mai multe miliarde de euro CITEȘTE ȘI Europa va lansa un fond de investiții în tehnologie în valoare de mai multe miliarde de euro

"Cei din mediul universitar ne răspund că, dacă ar suplimenta locurile disponibile nu au cadre didactice de specialitate care să preia surplusul de studenți și nici nu pare că sunt suficienți candidați motivați pentru a intra prin concurs de admitere la aceste specializări. Aici este un cerc vicios din care nu vom putea ieși fără o colaborare continuă între industria IT, guvern și universități", a mai spus Borodi.

Potrivit unui studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), circa 270.000 de angajați sunt susținuți în total de industria de software și servicii IT, respectiv toți salariații care există, în medie, la nivelul a două județe din România. Mai exact, aceștia sunt 135.000 angajați în companiile cu activitate principală în software și servicii IT (impact direct), peste 73.000 angajați susținuți de-a lungul lanțului de furnizori români ai întreprinderilor din industrie (impact indirect) și peste 65.000 angajați susținuți prin salariile cheltuite în economia națională (impact indus).

De asemenea, studiul arată că industria înregistrează cea mai rapidă rată de creștere a angajaților în ultimii cinci ani, o creștere anuală de aproximativ 10.000 de persoane. Deși cererea de forță de muncă din sectorul TIC și, implicit, din industria de software și servicii IT, este în continuă creștere, există însă un deficit semnificativ de specialiști, de circa 10.000/an.

Industria de software și servicii aduce un aport de cca. 6,2% din PIB, ceea ce însumează cca. 13,6 miliarde de euro. Defalcat, 8,8 miliarde de euro impact direct reprezintă excedentul brut de exploatare, taxe și cheltuieli de personal, 2,6 miliarde de euro impactul indirect – tranzacțiile economice cu furnizori români ai întreprinderilor din industrie și 2,2 miliarde de euro impactul indus – salariile cheltuite în economia națională de către angajați susținuți direct și indirect.

Mai multe detalii AICI și AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
borodi
net brinel
specialisti it